Η Τουρκία ξαναγίνεται απρόβλεπτη. Οι σχέσεις της με τη Δύση μπαίνουν εκ νέου σε μια φάση λεκτικής έντασης και καχυποψίας. Η Ευρώπη προειδοποιεί αυστηρά τον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή, γιατί αυτό θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Τζον Κέρι δηλώνει ότι με τη συμπεριφορά της η Αγκυρα ρισκάρει τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Και στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών, η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση, λέξεις που στο πρόσφατο παρελθόν γράφονταν για χώρες όπως η Αίγυπτος –η Τουρκία είχε καιρό να απασχολήσει το Συμβούλιο για ζητήματα στο εσωτερικό της.

Μέχρι να κατακάτσει η σκόνη, κάθε πλευρά θα δοκιμάζει τις αντοχές της άλλης. Η Δύση μπορεί να παρουσιάζεται ευαίσθητη στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως έχει ανάγκη την Τουρκία ως σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ως παράγοντα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στα εδάφη της. Γι’ αυτό και δεν θέλει για κανέναν λόγο να διαταράξει τις ισορροπίες στη σχέση της με την Τουρκία. Το ίδιο και η Αθήνα που αγωνιά για το αποτύπωμα της έντασης μεταξύ Δύσης και Τουρκίας. Κυρίως γιατί η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα υποστεί τις όποιες συνέπειες.

Η Αθήνα φοβάται τις επιπτώσεις στο Προσφυγικό και το άνοιγμα της στρόφιγγας των προσφύγων ως αντίποινα του Ερντογάν σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της Ευρώπης –σχετική μνεία έκανε ο Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή, λέγοντας ότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ανησυχεί ακόμη για πιθανή εξαγωγή της έντασης στο Αιγαίο, αν και η ενδυνάμωση Ερντογάν φαίνεται να απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο. Μετρά ακόμη και τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την απαγόρευση εξόδου τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία, που μπορεί να πλήξει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας που είναι δημοφιλείς προορισμοί για τούρκους επισκέπτες.

Η καυτή πατάτα της ιστορίας είναι βέβαια η τύχη των οκτώ τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Αλεξανδρούπολη. Η Αθήνα δεν θέλει επ’ ουδενί ένταση με την Τουρκία, σε ένα θέμα που καίει την Αγκυρα όπως απέδειξε η χθεσινή κλιμάκωση από πλευράς του τούρκου πρεσβευτή, που είπε ότι η μη έκδοση των στρατιωτικών δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε μια Not in My Back Yard προσέγγιση –ελληνιστί «όχι στην πίσω αυλή μου» –αλλά από τη στιγμή που αναγκάστηκε να το διαχειριστεί φαίνεται τώρα να βιάζεται να το κλείσει. Ενδεικτικά –το Μαξίμου δεν διέψευσε ποτέ τη δήλωση Ερντογάν ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός τού υποσχέθηκε τηλεφωνικώς ότι θα φροντίσει να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί πίσω στην Τουρκία.