Με τη φράση «όλα καλά» αποχώρησε από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο πρώτο –έπειτα από έξι μήνες! –τετ α τετ των δύο ανδρών. Η συζήτηση κράτησε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και, όπως άφησαν να διαρρέυσει κύκλοι της Συγγρού, πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα. Προφανώς, αμφότερες οι πλευρές έκριναν ότι δεν είχαν κανένα όφελος από τη συντήρηση της έντασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο αντιπάλων της εσωκομματικής αναμέτρησης του Ιανουαρίου –που είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με αποκορύφωμα την ηχηρή απουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την τελευταία ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή –πραγματοποιήθηκε παραμονές της κρίσιμης αναμέτρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Το timing δηλαδή έχει τη σημασία του. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι του εκλογικού νόμου έπεται η συνταγματική αναθεώρηση, ζήτημα λεπτό για τα εσωκομματικά της ΝΔ αλλά και τις ισορροπίες μεταξύ των πρώην, των νυν και των άλλοτε δελφίνων.

«Ακόμη κι αν στο παρελθόν υπήρξαν κάποια συννεφάκια στις σχέσεις των δυο, δεν υπάρχουν πια. Ο καιρός για τη ΝΔ είναι αίθριος. Η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά σε ώρες μάχης, να μην έχει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή» έλεγαν όχι χωρίς δόση υπερβολής πηγές της ΝΔ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών στο γνωστό ρουλεμάν εσωκομματικής ενότητας.

Κινήσεις καλής θελήσεως. Για να ζεσταθεί, πάντως, το κλίμα είχαν προηγηθεί δύο εκατέρωθεν κινήσεις καλής θελήσεως συμβολικού χαρακτήρα. Στη Λεωφόρο Συγγρού, αποκαταστάθηκε το κάδρο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δίπλα σε αυτά των πρώην αρχηγών του κόμματος μέσα στην αίθουσα Τύπου. Από την πλευρά του ο Μεϊμαράκης είπε θετικά λόγια στήριξης του νυν προέδρου στη Ρόδο, σε κομματική εκδήλωση. Πριν πάντως από το χθεσινό λιώσιμο των πάγων είχε προηγηθεί πολιτικός χειμώνας στις σχέσεις των δύο ανδρών, με τον Μεϊμαράκη να εκφράζει δημοσίως διαφωνίες για τη μετωπική επίθεση της ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική αλλά και με το αίτημα Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, ενώ του είχε χρεώσει και την έλλειψη τακτικής επικοινωνίας. Οχι εντελώς ταυτόσημη προσέγγιση έχουν οι δύο άνδρες και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, με αιχμή τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο Μεϊμαράκης προτείνει την προσφυγή στον λαό σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του από τη Βουλή. Είναι μια εκδοχή που έχει υιοθετήσει η Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν θα την προκρίνει, ως σολομώντεια λύση, ο Κυριάκος.

Μάχη στη Βουλή. Στο επιτελείο Μητσοτάκη επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην αποψινή μάχη στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει κατά μέτωπον επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και να τον κατηγορήσει ότι θέλει να σύρει τη χώρα σε ακυβερνησία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταργήσει τον εκλογικό νόμο κατά προτεραιότητα όταν γίνει κυβέρνηση και στη Συγγρού έχουν περιγράψει ένα εκλογικό σύστημα με κατάτμηση περιφερειών και μια εκλογίκευση του μπόνους που θα διασφαλίζει όμως την κυβερνητική σταθερότητα.