Οπως και να το δεις, όταν κάνει ντου η Εφορία στο σπίτι διευθυντικού στελέχους της UBS στην Ελλάδα και γίνεται θέμα στους «Financial Times» είναι εντυπωσιακό. Από κινήσεις εντυπωσιασμού, όμως, έχουμε χορτάσει. Να τα CD, να οι λίστες, να οι έφοδοι και οι κόντρες στη Βουλή για το αν η δική μας λίστα είναι καλύτερη από τη δική σας και αν εμείς την πήραμε και την αξιοποιούμε, ενώ εσείς την πήρατε και δεν κάνατε τίποτα…

Θέλω να ελπίζω ότι αύριο, οπότε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης θα παρουσιάσει μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απολογιστικά στοιχεία 15μήνου, θα έχουμε κάτι παραπάνω να συζητάμε.

Προς το παρόν συζητάμε για το γεγονός της εισόδου ομάδας ελεγκτών –παρουσία εισαγγελέα γίνονται πάντοτε αυτά –στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη στις 4 Ιουλίου και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι κάνει ουσιαστική και γρήγορη δουλειά με τη λίστα Μπόργιανς, σε αντιδιαστολή με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Χρήστος Σκλαβούνης, για να επανέλθουμε στο δημοσίευμα, ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα, μέχρι που τοποθετήθηκε –όπως επισημαίνουν οι «Financial Times» στο ρεπορτάζ τους –από την κεντροδεξιά κυβέρνηση επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Μάιο του 2013.

Οι ελεγκτές χτυπάνε δυο φορές

Δύο μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015 και αρχές Ιουλίου φέτος δέχθηκε «επίσκεψη» των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών στο σπίτι του. Το ρεπορτάζ των «Financial Times», το οποίο ο Σκλαβούνης αρνήθηκε να σχολιάσει και στο οποίο επισημαίνεται ότι ο πρώην της UBS δεν διώκεται για τίποτα, αναφέρει ότι αφαιρέθηκαν από την οικία του έγγραφα, υπολογιστές και ψηφιακοί δίσκοι.

Επίσης φιλοξενεί δηλώσεις και του Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, του πρώην τραπεζίτη της UBS που κελάηδησε στους αμερικανούς εισαγγελείς δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η ελβετική τράπεζα παρείχε υπηρεσίες φοροδιαφυγής σε πελάτες της. Ο Μπίρκενφελντ, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα φοροδιαφυγής, αμείφθηκε από το αμερικανικό σύστημα με 104 εκατ. δολάρια το 2012 ακριβώς διότι παρείχε πληροφορίες. Καλό;

Κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ για κάλυψη

Στο προσκήνιο ξαναφέρνει η κυβέρνηση τις υποθέσεις με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς με αφορμή τις αποκαλύψεις των «Financial Times» για τις πρακτικές του στελέχους της τράπεζας UBS στην Ελλάδα Χρήστου Σκλαβούνη. Αφού το Μαξίμου θυμίζει πως ο Σκλαβούνης διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά στην προεδρία του ΤΧΣ, επισημαίνει πως ο εν λόγω απέσπασε τον περασμένο Φεβρουάριο το χρίσμα του υπευθύνου για τον τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Κουμουνδούρου συμπεραίνει ότι η ΝΔ καλύπτει τον Σκλαβούνη όπως έκανε με τους Παπασταύρου και Χαρδούβελη και η κυβέρνηση υπόσχεται αμερόληπτη εξέταση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη.