Το σφράγισμα όλων των κυνηγετικών όπλων –ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο –των οποίων οι ιδιοκτήτες σταμάτησαν να κυνηγούν και δεν προμηθεύονται πλέον τις ετήσιες άδειες θήρας εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης της νομοθεσίας για το κυνήγι και την πάταξη της λαθροθηρίας.

Παράλληλα, το υπουργείο επαναφέρει την ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου σώματος που θα λειτουργεί ως «Αστυνομία της Φύσης» και θα περιπολεί στα εκατομμύρια στρέμματα των δασών – δασικών εκτάσεων, προκειμένου να πατάξει το περιβαλλοντικό έγκλημα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, μέσω του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επιχειρείται να μπουν οι βάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ελληνικό Σώμα Φύλαξης της Φύσης (ΕΣΦΦ). Οπως ανέφερε ο Τσιρώνης, στόχος του νέου σώματος θα είναι η πάταξη όλων των παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική ύπαιθρο και κυρίως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων, της παράνομης μανιταροσυλλογής και της αποψίλωσης πολύτιμων βοτάνων.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαβούλευση για το κυνήγι, σήμερα την ελληνική φύση εποπτεύουν τρία σώματα: η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή με περίπου 250 άτομα, τα Δασαρχεία με περίπου 3.000 δασοφύλακες και οι λιγοστοί φύλακες των Φορέων Διαχείρισης.

Ο Τσιρώνης επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία πλέον ενός Σώματος Φύλαξης της Φύσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το περιβαλλοντικό έγκλημα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, διερευνάται εάν αυτό το νέο σώμα θα μπορεί να στελεχωθεί με δημοσίους υπαλλήλους, αν και με τις δεδομένες μνημονιακές δεσμεύσεις περί προσλήψεων, είναι πιθανότερο να στελεχωθεί με συμβασιούχους.

Τα έξοδα, πρόσθεσε ο υπουργός, θα μπορούσε να καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο, αν εξαλειφθεί η δέσμευση του 97,5% των πόρων του για τον «εμπλουτισμό» των δημοσίων ταμείων ή από τα έσοδα που προκύπτουν από τις άδειες κυνηγιού, τα οποία υπολογίζονται στα 15 – 20 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για όλα τα θέματα της θηρευτικής νομοθεσίας, με στόχο ο νέος νόμος να έχει ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου και να ισχύσει από το 2017. «Η αναθεώρηση, ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου για τη θήρα σε ενιαίο νόμο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2017-18» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα σήμερα οι κυνηγοί ανέρχονται σε περίπου 250.000, πληρώνοντας κάθε χρόνο μόνο για την έκδοση των αδειών κυνηγίου το ποσόν των 15-20 εκατ. ευρώ.

Τα όπλα. Πάντως την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο Τσιρώνης, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περισσότερα από ένα εκατομμύρια κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων πολλά ανήκουν σε πολίτες που δεν έχουν άδεια κυνηγιού. Τα όπλα αυτά, που σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους λαθροθήρες, ο Τσιρώνης θεωρεί ότι θα πρέπει να σφραγίζονται, όπως γινόταν και πριν από αρκετά χρόνια. Η αποσφράγισή τους θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο κάτοχός τους έχει προμηθευτεί νόμιμη άδεια κυνηγίου.

Για την Αγρια Πανίδα. Επιπλέον, προωθείται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Αγριας Πανίδας ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου, το οποίο θα βοηθά τις υπηρεσίες στη λήψη όλων των αποφάσεων για το κυνήγι, όπως για παράδειγμα είναι η έκδοση των «Ρυθμιστικών Θήρας», οι οποίες σήμερα, σύμφωνα με τον Τσιρώνη, βασίζονται σε στατιστικούς αριθμούς που δίνουν οι κυνηγοί και όχι σε επιστημονικά κριτήρια.

Ακόμη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος διερευνάται να αλλάξει ο τρόπος έκδοσης των αδειών θήρας και να γίνεται πλέον με αυτόματη ηλεκτρονική μέθοδο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, σχεδιάζεται η λήψη μέτρων για τον αποτελεσματικότερο οικονομικό έλεγχο των κυνηγετικών συλλόγων που συλλέγουν τα χρήματα από τα τέλη έκδοσης των αδειών καθώς, όπως ανέφερε ο Τσιρώνης, υπάρχουν καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος στον τομέα αυτό.

Ανατροπέςστο κυνήγι

Το νέο πλαίσιο για το κυνήγι αναμένεται να προβλέπει:

Την αλλαγή των επιβαλλόμενων κυρώσεων για τις περί τη θήρα παραβάσεις, με τροποποίηση της ισχύουσας ποινικής διαδικασίας και αντικατάσταση ορισμένων διατάξεών της με την επιβολή αυστηρότερων χρηματικών προστίμων.

Τη δημιουργία Μητρώου Παραβατών, με εξέταση της δυνατότητας καθιέρωσης ενός συστήματος καταγραφής των παραβάσεων (point system) που θα οδηγεί ακόμη και στην οριστική αφαίρεση της άδειας θήρας.

Τη μείωση του αριθμού των κυνηγετικών συλλόγων και την αντιστοίχιση των κυνηγετικών ομοσπονδιών με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και αναμόρφωση – εκσυγχρονισμό ορισμένων άρθρων των καταστατικών τους και ενίσχυση της εποπτείας τους από το κράτος.

Τη δυνατότητα επέκτασης ή όχι (θα εξεταστεί) της απαγόρευσης χρήσης των μολύβδινων σκαγιών σε όλη την επικράτεια.

Τη θέσπιση συστήματος υποχρεωτικής εκπαίδευσης των κυνηγών και επανεκπαίδευσής τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τις ζώνες εκγύμνασης των κυνηγετικών σκύλων.

Την επανεξέταση της βιωσιμότητας των κρατικών εκτροφείων θηραμάτων καθώς και όλων των κρατικών ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών της χώρας, όσο και της σκοπιμότητας των πρώην καταφυγίων θηραμάτων (σήμερα καταφυγίων άγριας ζωής) βάσει ενιαίων κριτηρίων και κατόπιν σχετικών μελετών.