Ο κλινικός διαιτολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι καλό θα ήταν να αναφέρατε το βάρος και το ύψος σας. Είναι πιθανόν να έχετε μια μεταβολική δυσλειτουργία.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως κάνουν σωστή και υποθερμιδική διατροφή, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν λάθη που απορρυθμίζουν τον μεταβολισμό τους. Μένουν π.χ. πολλές ώρες νηστικοί, αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, δεν πίνουν πολύ νερό ή ακολουθούν μονοφαγικές δίαιτες.

Στην αύξηση βάρους που παρατηρείτε δεν ευθύνεται το ένα ποτήρι κρασί, αφού ένα μικρό ποτήρι ξηρό κρασί παρέχει περίπου 80 θερμίδες και ένα ποτήρι γλυκό κρασί περίπου 105.

Επιπλέον, οι απότομες αυξομειώσεις στη ζυγαριά μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους, όπως λ.χ. στο πρόβλημα της ινσουλινοαντίστασης (τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά, αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες ύστερα από ένα γεύμα και αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να τη μετατρέπουν σε λίπος) ή σε ορμονικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός) που δεν επιτρέπουν στον μεταβολισμό να λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς.

Η θεραπεία του συνδρόμου της ινσουλινοαντίστασης δεν είναι εύκολη, αλλά με σωστή φαρμακευτική αγωγή, μαζί με δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και άσκηση, η απώλεια βάρους είναι εφικτή. Για τον υποθυρεοειδισμό χρειάζεται εξέταση και φαρμακευτική θεραπεία.