Πήγε στη Μόσχα για έναν χρόνο κι έμεινε οκτώ. Και μπορεί ο επιτυχημένος λιθουανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του πρωτοποριακού και πολυβραβευμένου θεάτρου Βαχτάνγκοφ, Ρίμας Τούμινας, να μη θέλει να πεθάνει στη Ρωσία καθώς «είναι πανάκριβο να στείλουν τη σορό μου πίσω», όπως έλεγε χθες αστειευόμενος σε μια χαλαρή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, όμως ο χρόνος δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαιτέρως καθώς η επίσκεψή του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου –εκεί που την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιάσει τον «Οιδίποδα τύραννο», μια δίγλωσση (ρωσικά – ελληνικά) συμπαραγωγή του ρωσικού θεάτρου και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας –τον έκανε να αισθανθεί «παιδί που θέλει να μάθει».

«Εχουμε έρθει έτοιμοι, με όρεξη και στόχο, κι ελπίζουμε ότι οι άγγελοι που υπάρχουν γύρω από το θέατρο θα μας βοηθήσουν» έλεγε ο 64χρονος σκηνοθέτης, που κατεβαίνει για πρώτη φορά στο πολυκλείτειο θέατρο για μια παράσταση η οποία είναι «στην κόψη του ξυραφιού, σύγχρονη και ακραία, χωρίς δίχτυ προστασίας», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, στον οποίο και ανήκει η πατρότητα της ιδέας αυτής της συνεργασίας.

Τι θα δούμε λοιπόν στην Επίδαυρο την ερχόμενη εβδομάδα από τον συνδυασμό των δύο ιστορικών θεάτρων που συνεργάζονται για πρώτη φορά μεν, αλλά όπως όλα δείχνουν η σύμπραξη αυτή είναι η αρχή μιας πολλά υποσχόμενης συνέχειας; «Το παιδί ακόμη γεννιέται, χρειάζεται οκτώ ημέρες για να έρθει στον κόσμο, αλλά είναι όμορφο ότι γεννιέται από αγάπη» λέει ο Οιδίποδας – Βίκτορ Ντομπρονρόβοφ, ο οποίος παραδέχεται ότι κάποιος παρατηρητής του θιάσου κατά τη διάρκεια των προβών θα μπορούσε να τρελαθεί καθώς χρησιμοποιούνταν τέσσερις γλώσσες: ρωσικά, λιθουανικά, ελληνικά και αγγλικά!

Το ελληνικό στοιχείο στην παράσταση δεν περιορίζεται μόνο στον δεκαμελή Χορό, αλλά αφορά και την πρωτότυπη μουσική που έχει συνθέσει ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για την επιλογή των ελλήνων ηθοποιών. «Είναι εκπληκτικοί, πειθαρχημένοι, με πλαστικότητα στο σώμα. Κάποια στιγμή είπα: αυτοί θα μας σβήσουν» λέει η Ιοκάστη – βετεράνος ηθοποιός Λουντμίλα Μαξάκοβα.

Η παράσταση του «Οιδίποδα τυράννου» θα πρέπει να προσαρμοστεί εν συνεχεία σε συνθήκες κλειστού θεάτρου καθώς πρόκειται να παιχτεί τον Νοέμβριο για τρία βράδια και στην έδρα του Βαχτάνγκοφ στη Μόσχα, το οποίο απασχολεί 120 ηθοποιούς κι φιλοξενεί στις τέσσερις σκηνές του περί τις 60 παραστάσεις μηνιαίως. Πόσο μπορεί ο τραγικός ήρωας του Σοφοκλή όμως να αφορά το ρωσικό κοινό; «Αν ο Οιδίποδας δεν μπορεί να δει τη μοίρα του, ο ρωσικός λαός δεν βλέπει προοπτική» απαντά ο Ρίμας Τούμινας. «Μοναδικό του όνειρο είναι η σταθερότητα στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας».

INFO

«Οιδίπους τύραννος» – συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτάνγκοφ της Μόσχας στις 29 και 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Εισιτήρια 5-45 ευρώ.