Παράλληλα με την εκστρατεία που σας έγραψα χθες ότι ξεκινά Το Ποτάμι για εκείνους που εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε χθες και επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό με θέμα το φαινόμενο της προβληματικής αμοιβής χιλιάδων εργαζομένων στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία εργαζομένων, αυτών που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των εργαζομένων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται φαίνεται να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις και καταβάλλει κανονικά τους μισθούς» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Γι’ αυτό καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για το «τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβει ώστε να κατοχυρωθούν το δικαίωμα στην εργασία και η ομαλή καταβολή των μισθών, χωρίς να φτάνουμε στην επίσχεση εργασίας» αλλά και πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει το Δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει στον Αλέξη Τσίπρα είναι και τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μπορούν οι τράπεζες να δανειοδοτούν επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει λεφτά το ελληνικό Δημόσιο, με την υποχρέωση τα δάνεια αυτά να πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στη μισθοδοσία; Ή το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος επισφαλούς εργασίας στους εργαζομένους που δεν πληρώνονται μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές από τους εργοδότες;». Για να δούμε αν και τι είδους απάντηση θα λάβει από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξακολουθεί να λέει ότι νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας, γι’ αυτό κάνει αποκρατικοποιήσεις…

Από Σεπτέμβρη η νέα προσπάθεια για το ΕΣΡ

Στην προαναγγελία ότι θα υπάρξει νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε ο διορισμός του Ανδρέα Ποττάκη στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, έκανε γνωστό ότι μετά τη συγκρότηση των τεσσάρων συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών και τη συγκρότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων –εκτιμάται ότι θα έχει γίνει έως τις 5 Αυγούστου –θα επιχειρηθεί νέα προσπάθεια για τη σύσταση του ΕΣΡ. Κι αυτό αφού σημείωσε ότι μέχρι τότε «ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης των αδειών έτσι ώστε να παίξει τον αυστηρό ρυθμιστικό και ελεγκτικό του ρόλο».

Ουσιαστικά η νέα προσπάθεια θα διεξαχθεί με τις νέες εργασίες της Βουλής, δηλαδή τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Βούτσης πάντως κάλεσε χθες όλες τις πτέρυγες να καταθέσουν όποια νέα πρόταση ή ιδέα έχουν για το θέμα.