Με έξι ελικόπτερα Απάτσι και με επίλεκτη μονάδα καταδρομέων έχει ενισχυθεί ο κλοιός ασφάλειας – αυξημένης επιτήρησης στη ζώνη των Δωδεκανήσων με στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε προσέγγιση σε ελληνικά νησιά στρατιωτικών που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Από χθες έξι επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι έχουν μετασταθμεύσει ανά δύο στην Κω, στη Ρόδο και στη Λέρο εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες που εντοπίζουν οποιαδήποτε κίνηση, προκειμένου να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν. Στην επιχείρηση μετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ειδική ομάδα καταδρομέων που έσπευσε στη Σύμη, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων.

Στις περιπολίες, προκειμένου να αποτραπεί μια «Αλεξανδρούπολη νούμερο 2», μετέχουν και δυο Super Puma –το ένα βρίσκεται μόνιμα στη Ρόδο και το άλλο έφθασε προχθές από την Ελευσίνα –και μεγάλος αριθμός πλωτών μέσων. Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την περίπτωση που εντοπισθεί ύποπτο σκάφος. Η πυραυλάκατος «Βότσης» σαρώνει τη θαλάσσια περιοχή της Σύμης και άλλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού κάνουν συνεχώς περιπολίες σε όλη την κρίσιμη ζώνη που επεκτείνεται μέχρι τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επέμεναν χθες ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και ότι δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό ύποπτης προσέγγισης.

Στο μεταξύ, μέσα σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η δίκη στην ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης της υπόθεσης των οκτώ στρατιωτικών.

Οι συλληφθέντες στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Για τη δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης κρίθηκαν αθώοι επειδή επέβαιναν σε στρατιωτικό αεροσκάφος και η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά αεροσκάφη. Μετά την απόφαση βρίσκονται πλέον σε διοικητική κράτηση –δεν θα γίνει διοικητική απέλαση –καθώς εκκρεμεί το ζήτημα του πολιτικού ασύλου. Σε κοινή δήλωση τόνισαν ανάμεσα σε άλλα ότι «σας ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή».