Δωρεάν εξετάσεις σε πάσχοντες από νοσήματα του ήπατος προσφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων.

Όπως ανακοίνωσε, οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν από τις 25 έως και τις 29 Ιουλίου 2016 (14:00-18:00) να υποβληθούν σε ελαστογραφία ήπατος στα γραφεία του Συλλόγου (Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, Αθήνα).

Η ελαστογραφία ήπατος αποτελεί μια σχετικά καινούργια και καινοτόμο διαδικασία εξέτασηςγια τον προσδιορισμό του βαθμού της ηπατικής βλάβης των ασθενών, η οποία όμως δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό τον λόγο, το εξειδικευμένο προσωπικό του Προμηθέα, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρού ηπατολόγου, θα πραγματοποιήσει την εξέταση σε όσους ασθενείς το επιθυμούν.

Για να εξεταστούν δεν χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού, σημειώνει ο Προμηθέας, αλλά θα τηρηθεί απλή σειρά προτεραιότητας μετά την άφιξή τους στα γραφεία του.

Βάσει πρόσφατων μελετών, στη χώρα μας ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργό χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειονότητα εκ των οποίων (το 80%) όμως δεν το γνωρίζει, διότι δεν έχει ύποπτα συμπτώματα.

Ακόμα, δε, κι απ’ όσους το γνωρίζουν, μόλις οι μισοί έχουν λάβει θεραπεία.

Αντίστοιχα, το περίπου 2-3% του πληθυσμού έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα Β, η οποία επίσης είναι ασυμπτωματική όταν γίνει χρόνια. Έτσι, μικρό είναι το ποσοστό των ασθενών που γνωρίζουν τη κατάστασή τους με συνέπεια να υφίστανται ηπατικές βλάβες οι οποίες κατά κανόνα γίνονται αντιληπτές σε προχωρημένο στάδιο.

Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή της ηπατίτιδας C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση (δημιουργία ουλών στο ήπαρ), η οποία μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και μερικές φορές σε καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, οι χρόνιες ηπατίτιδες Β και C αποτελούν δύο από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στην Ελλάδα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο καρκίνος αυτός αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο με 750.000 νέες διαγνώσεις και 650.000 θανάτους ετησίως.