Παρουσιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιάννης Δατσέρης, μέλος της Επιτροπής, υποστήριξε ότι «λίγα πράγματα στην Κεντροαριστερά ξεκινούν για να τελειώσουν». Πολλοί από τους παρισταμένους μειδίασαν –αρκετοί εξ αυτών τα τελευταία χρόνια παρακολούθησαν τα αποτυχημένα εγχειρήματα –ή συμμετείχαν σε αυτά –της Ελιάς και των 58. Οταν μάλιστα οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αποφάσισαν τη σύστασή της, κάποιοι πίστεψαν ότι αυτή δημιουργήθηκε για να επιβεβαιώσει το στερεότυπο –όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια επιτροπή.

Η Επιτροπή τελικά κατέληξε σε ένα πόρισμα –ένα κείμενο προγραμματικής συμφωνίας 10.000 λέξεων που καταγράφει σημεία σύγκλισης των κομμάτων και κινήσεων του χώρου. Σε αυτό γίνεται λόγος για συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα, αλλά η Επιτροπή δεν είχε την αρμοδιότητα να αποφασίσει τον οδικό χάρτη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και μπρος. Κοινώς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Δεδομένο είναι ότι οι αρχηγοί των κομμάτων –Φώφη, Σταύρος αλλά και ο Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ –έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στη διαδικασία εκλογής από τη βάση. Το ερώτημα αφορά το πώς θα φτάσουν μέχρι εκεί.

Το Ποτάμι ζητά να διεξαχθεί πρώτα η εκλογή αρχηγού και να ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο, που θα σχηματοποιήσει τα όργανα του νέου φορέα. Περιγράφει βέβαια ένα θολό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, γύρω από τον οποίο θα πρέπει οι βουλευτές να συνταχθούν. Τι θα γίνει βέβαια στην περίπτωση που ο αρχηγός αυτός είναι εξωκοινοβουλευτικός, είναι μια συζήτηση στην οποία κανείς δεν έχει μπει. Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, που ζητούν ιδρυτική συνδιάσκεψη ή συνέδριο πριν από τη διαδικασία εκλογής, το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα θεσμικό εργαλείο που θα δεσμεύει άπαντες στην πολιτική συμπόρευση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μπορεί να μην επιμείνουν μέχρι τέλους στην πρόταση για τη συνδιάσκεψη, αρκεί όμως να αποσπάσουν μια απόφαση-δέσμευση κοινής συμπόρευσης από όλους τους εμπλεκομένους. Η αυτοδιάλυση των κομμάτων είναι άλλο ένα θέμα ταμπού, αφορά όλα τα σχήματα και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι ο αστάθμητος παράγων στην εξίσωση –κυρίως διότι κανένας δεν έχει εκμαιεύσει τις πραγματικές διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Αν δηλαδή ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ ενδιαφερθούν να κατεβούν στην εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση, στο Ποτάμι φοβούνται ότι η αναμέτρηση θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα ενδοπασοκικής κόντρας και θα υπονόμευε τη δυναμική της διαδικασίας. Πόσω μάλλον που κατά την παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής εκφράστηκε αισιοδοξία από τα στελέχη για συμμετοχή ψηφοφόρων ίση ή μεγαλύτερη της αντίστοιχης διαδικασίας στη ΝΔ. Τούτων δοθέντων, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Ο δρόμος προς τις κάλπες, είναι –μάλλον –στρωμένος με αγκάθια.