Τρεις μήνες κράτησε η συνεργασία των μελών της Επιτροπής Διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Τρεις μήνες για να παρουσιάσουν (χθες) το κοινό τους πόρισμα –προϊόν μιας δύσκολης συνεύρεσης «φιλελεύθερων, προοδευτικών του Κέντρου, Σοσιαλδημοκρατών, Κεντροαριστερών και ανανεωτών της Αριστεράς» που τελικώς εντόπισαν πολλά σημεία που τους ενώνουν. Οχι ότι δεν διαφώνησαν σε πολλά, όπως για παράδειγμα στον εκλογικό νόμο. Είναι νωπή άλλωστε η διαφορετική στάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ωστόσο αποφάσισαν να τα προσπεράσουν και να επιμείνουν στα κοινά τους στοιχεία.

Απόσταγμα της δουλειάς τους, οι κοινές προγραμματικές θέσεις τους που συμπυκνώνονται σε 10.000 λέξεις. Από το εισαγωγικό κείμενο γίνεται σαφής η οριοθέτηση του χώρου, καθώς τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, στην άλλη μεριά του πολιτικού συστήματος, η συντηρητική ΝΔ αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Σαφές μήνυμα προς Το Ποτάμι του Θεοδωράκη λέω εγώ τώρα.

Το θέμα είναι βεβαίως το μετά. Θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία σε κάποιον ενιαίο πολιτικό φορέα με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, Δράσης, ΔΗΜΑΡ, κινήσεων πολιτών και άλλων(;)… ίσως του Κινήματος Παπανδρέου; Οσοι πήραν τον λόγο κατά τη χθεσινή παρουσίαση, από τον Γιάννη Τούντα, τον Γιάννη Δατσέρη και τον Νίκο Διακουλάκη, έως τον Δημήτρη Τσιόδρα, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, τον Τέλη Αϊβαλιώτη και τον Θόδωρο Μαργαρίτη διαβεβαίωσαν πως το εγχείρημα θα προχωρήσει. Συγκεκριμένα ο Τούντας είπε με νόημα πως «ο κύβος ερρίφθη», ενώ ο Δατσέρης έκανε την προχωρημένη εκτίμηση πως όταν γίνει η εκλογή προέδρου από τη βάση οι αριθμοί της ΝΔ σε συμμετοχή θα ωχριούν. Για να δούμε…

Οι προτάσεις και η σύμπλευση με Στουρνάρα

Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα και τους πολιτικούς θεσμούς η Επιτροπή για την Κεντροαριστερά προτείνει: ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με δυνατότητα να συγκαλεί και το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επιμένει όμως στην εκλογή του από τη Βουλή. Αρα, αν η κυβέρνηση προτείνει εκλογή Προέδρου από τον λαό οι Κεντροαριστεροί θα βρεθούν απέναντι.

Ειδικότερα, στην πρώτη ψηφοφορία εκλέγεται αν εξασφαλίσει τα 2/3 της Βουλής, στη δεύτερη τα 3/5 και στην τρίτη αν εξασφαλίσει 160 ψήφους. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, παρατείνεται κατά έναν χρόνο η θητεία τού εν ενεργεία Προέδρου για να μη διαλυθεί η Βουλή.

Ακόμη, η Βουλή μπορεί με απόφαση 151 βουλευτών να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση και να προτείνει νέο πρωθυπουργό. Η συνταγματικότητα των νόμων κρίνεται από τα ανώτατα δικαστήρια. Προβλέπεται αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Στα θέματα της οικονομίας η Επιτροπή ρέπει προς την άποψη Στουρνάρα και επισημαίνει πως χρειάζεται μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα αλλάζει την αρχιτεκτονική του τρέχοντος Μνημονίου με μειώσεις φόρων και δαπανών και παράλληλη προσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, η Επιτροπή προτείνει βασική σύνταξη για όλους με 15 έως 20 έτη ασφάλισης η οποία θα ανέρχεται σε ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Επίσης για τα θέματα Δικαιοσύνης ζητεί την προστασία της ανεξαρτησίας της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία με την ενεργή εμπλοκή της Βουλής στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και με σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα.