Είτε προσέλθει στην Τήνο είτε επανέλθει στα οικογενειακά δώματα των Χανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του ήδη για το φθινόπωρο. Αλλαγές στο κόμμα και σταδιακό ξεδίπλωμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας περιέχει η ατζέντα του για τη νέα πολιτική σεζόν. Με δεδομένο το δημοσκοπικό προβάδισμα και το διαφαινόμενο θερινό moratorium στα εσωκομματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επεξεργαστεί μια σειρά κινήσεων εντός Συγγρού, σε συνδυασμό με μια πολιτική αντεπίθεση. Οπως εκμυστηρεύεται στα «ΝΕΑ» στενός συνομιλητής του, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογεί τους πάντες και τα πάντα –η έννοια της αξιολόγησης είναι υπαρκτή και στο εσωτερικό του κόμματος. Να περιμένετε λοιπόν ανασχηματισμό και μετακινήσεις μετά τις διακοπές». Μετακινήσεις –και πιθανόν ακόμη και τιμητικές αποστρατείες.

Οι αλλαγές θα αφορούν όλο το αντιπολιτευτικό σχήμα και αναμένεται να επηρεάσουν καρέκλες στον κομματικό μηχανισμό, στη Βουλή αλλά και στο επικοινωνιακό επιτελείο. Στη Λεωφόρο Συγγρού υπάρχει καλή συνεργασία και χημεία με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο, όμως ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις καλύτερης αξιοποίησής του. Εμπειρότατος παίκτης, με μεγάλη γκάμα, ο Κουμουτσάκος διασφάλισε ήρεμα νερά στη φάση της μετάβασης της ΝΔ σε μια ηγεσία νέας γενιάς που τριγωνοποιούσε τη σχέση σαμαρικών και καραμανλικών με το μητσοτακαίικο. Παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε με τους δημοσιογράφους και τη στοιχειοθετημένη και κοσμοπολίτικη τηλεοπτική του παρουσία, φαίνεται πιθανή η αξιοποίηση Κουμουτσάκου σε άλλο πόστο του γαλάζιου μηχανισμού. Κοινώς, ο Κυριάκος θα τον στηρίξει σε μια ακόμη μετάβαση στην αλυσίδα, εκπρόσωπος ΥΠΕΞ, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος κόμματος, υποψήφιος περιφερειάρχης, βουλευτής Β’ Αθηνών, ξανά εκπρόσωπος κόμματος και η ζωή συνεχίζεται.

Η ομάδα των συντονιστών

Η ανασύνθεση του αντιπολιτευτικού οργανογράμματος είναι πιθανό –δηλαδή είναι βέβαιο –ότι θα ακουμπήσει και την ομάδα των επτά συντονιστών (Σταϊκούρας, Μπακογιάννη, Βορίδης, Κεφαλογιάννης, Παναγιωτόπουλος, Φορτσάκης, Κικίλιας), αν και γαλάζιο στέλεχος που συνομιλεί τακτικά με τον Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι μέσα από το γκρουπ των συντονιστών θα βγει η ομάδα κρούσης που θα κληθεί να αναλάβει βασικά υπουργεία σε μια γαλάζια κυβέρνηση –άρα κάποιοι δεν θα βρεθούν χαμένοι. Εκεί που ενδέχεται να έχουμε οξυμμένα παράπονα είναι από κυρίες της Α’ Αθηνών, ενώ η αντίληψη του Κυριάκου για τον Μαυρουδή είναι σαν το φεγγάρι πίσω από τα σύννεφα.

Εξειδικεύοντας, μπορούμε να πούμε τα εξής: δυσκολότερη, ομολογουμένως, μεταβλητή στην εξίσωση είναι η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, που διατηρεί σημαντικό ρόλο εντός κι εκτός κόμματος. Παρ’ όλα αυτά ο αρχηγός της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις ώστε η Μπακογιάννη να βγει από την πρώτη γραμμή και να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Κάτι που ενδέχεται να σηματοδοτήσει και έναν επί μήνες κυοφορούμενο απογαλακτισμό του Κυριάκου από οικογενειακούς συναισθηματικούς δεσμούς. Θα το αποφασίσει; Ή θα συνεχίσει να σπάει τα νεύρα των εισηγουμένων; Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κουλ αλλά ενδέχεται να έχει χάσει και την υπομονή του –αν είχε ποτέ –με την Ολγα. Το ντόμινο μεταβολών σημαίνει ότι αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ενώ ανασύνταξη αναμένεται και στη δομή των τομεαρχών.

Η Εξεταστική Επιτροπή

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του δύσκολες κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις όπως η μάχη της ερχόμενης Τρίτης για το αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής για την ευρω-διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, αλλά και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη λογική αυτή εντάσσεται η συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η απόπειρα προσέγγισης των δύο ανδρών. Στη Συγγρού είχαν γίνει αποδέκτες σκληρής κριτικής από την πλευρά Μεϊμαράκη στο πεδίο της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενώ οι διαφωνίες του εσωκομματικού αντιπάλου του σημερινού προέδρου της ΝΔ άγγιξαν ακόμη και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σχεδίου Β από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι γαλάζιοι βουλευτές αναμένουν την αναφορά αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως αιχμή στη γραμμή άμυνας του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, με δεδομένη την προσπάθεια του Μαξίμου να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ελεγχόμενη διχογνωμία και στα θεσμικά που αφορούν τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο Μεϊμαράκης προτείνει προσφυγή στον λαό σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής από τη Βουλή, εκδοχή που δεν είναι σαφές αν την έχει ακόμη υιοθετήσει πλήρως ο Μητσοτάκης. Διακρίνουσα προσέγγιση στο μέτωπο των θεσμικών αλλαγών φαίνεται να υπάρχει και με την πλευρά Καραμανλή, αν και όπως έλεγε βουλευτής που εκφράζει την καραμανλική πτέρυγα, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ανώτατου άρχοντα και λιγότερο στον τρόπο εκλογής του. Την ίδια ώρα όμως που οι καραμανλικοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο Τσίπρας ετοιμάζει θεσμό αιρετού Προέδρου της Δημοκρατίας με πατρόν κομμένο στα μέτρα του. Σε κάθε περίπτωση, τα θεσμικά παραμένουν για τη Νέα Δημοκρατία ένα πεδίο θολό και δύστροπο. Κάτι που στην πολιτική διαβάζεται και ανάποδα: δηλαδή πεδίο που προσφέρεται για εσωτερικούς συμβιβασμούς.

Στόχος η αυτοδυναμία

Με δεδομένο πάντως ότι ο Μητσοτάκης έχει παγιώσει ένα δημοσκοπικό προσωπικό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, το περίγραμμα του φθινοπωρινού του στοιχήματος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας του ως επερχόμενου πρωθυπουργού. Στη Συγγρού ο στόχος είναι καθαρός: αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» πρόσωπο κοντά στον Κυριάκο, στο επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί το πλαίσιο και το περίγραμμα των προτάσεων του κόμματος, κάτι που δεν θα συνιστά εφάπαξ διαδικασία. Αντίθετα, οι κινήσεις θα ξεδιπλωθούν σταδιακά, σε συνάρτηση και με αυτό που στο επιτελείο Μητσοτάκη βλέπουν ως χρόνο εκλογών. Πλάι στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, που είναι και το κορυφαίο πρόταγμα στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης, θα βρεθούν τα θέματα της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας. Σχετική συμβολική δράση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για αυτοψία στην περιοχή της Ομόνοιας, με σαφές μήνυμα ότι τα ζητήματα νόμου και τάξης είναι προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλωστε οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στελέχη της Συγγρού αποδεικνύουν ότι στην πλειοψηφία της ελληνικής οικογένειας κυριαρχούν τα συναισθήματα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που προκύπτουν από τον εκρηκτικό συνδυασμό της οικονομικής δυσπραγίας και εγκληματικότητας.

Λαϊκή παράταξη, όχι ελίτ

Οι εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταθούν όμως και στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας αλλά και της επαρχίας. Μετά το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Κερατσίνι, τον Ασπρόπυργο και το Μενίδι με στόχο τον προσεταιρισμό ψηφοφόρων σε περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρός στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το σλόγκαν –που θα ενσωματωθεί και στον πολιτικό λόγο του Μητσοτάκη και των γαλάζιων στελεχών –θα λέει πως «η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκή παράταξη και όχι κόμμα των ελίτ». Στη Συγγρού θέλουν να ταυτίσουν τη φθινοπωρινή αντεπίθεση με μια πιο λαϊκή πολιτική στροφή, ενώ βασικός πυρήνας της ρητορικής του αρχηγού της θα είναι ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας, κόψιμο της σπατάλης και ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, θα ωφελήσουν βραχυπρόθεσμα τις φτωχότερες κατηγορίες πολιτών, τους νέους και τους ανέργους. Η δράση Κανένας στο Περιθώριο, με επισκέψεις κλιμακίων της ΝΔ σε δομές αλληλεγγύης, ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια εγγύτητας της ΝΔ με τις πιο χαμηλές κοινωνικές ομάδες. Ηδη, σημειώνουν οι επιτελείς της Συγγρού, διαπιστώνεται απευθείας δημοσκοπική μετακίνηση λαϊκών στρωμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, τάση που επιδιώκεται να συνεχιστεί.

Κεντρικό στοιχείο στη στρατηγική του κόμματος είναι και η πρόθεση ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού. Επιτελικά στελέχη βρίσκονται σε επαφή και επικοινωνία με εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα με στόχο το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσωπα εκτός κομματικής επετηρίδας, με προσόντα, κοινωνική δυναμική και επαγγελματική εμπειρία, μια διαδικασία που θα πάρει πιο οργανωμένη μορφή το φθινόπωρο. Η διαδικασία ανάδειξης νέων προσώπων αφορά και τα κεντρικά πολιτικά στελέχη, αφού στη Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνονται ότι διαθέτουν στις τάξεις τους στελέχη που προκαλούν αποστροφή σε τηλεθεατές, αναγνώστες και ψηφοφόρους, για αυτό και αναζητούν φρέσκα πρόσωπα. Το επικοινωνιακό επιτελείο τρέχει μάλιστα κι ένα παράλληλο πρόγραμμα media training των στελεχών που θα σηκώσουν το βάρος για την προώθηση της στρατηγικής καθώς και του αντιπολιτευτικού μηνύματος. Πρώτα τους εκπαιδεύουν και μετά τους βαθμολογούν κρυφά για τις εμφανίσεις τους!