Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει παρέμβαση στην άσκηση του έργου της κατά τον χειρισμό της υπόθεσης του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η αυλαία μπορεί να έπεσε –έστω και προσωρινά –χθες, όμως η κρίση στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως περιγράφεται από νομικούς και δικαστικούς κύκλους και έχει κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί από τους βουλευτές των κομμάτων στην Επιτροπή της Βουλής, παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι που συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Στη χθεσινή τελευταία –για το θέρος –συνεδρίαση φωτιές άναψε η ερώτηση της προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου προς την εισαγγελική λειτουργό εάν εκείνη παγίδευσε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη και Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η εισαγγελική λειτουργός, χωρίς να κάνει ένα βήμα πίσω απ’ όσα έχει πει τις προηγούμενες ημέρες της ακρόασής της, επανέλαβε ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία αλλά επιφυλάχθηκε –ασκώντας αυτονόητο νόμιμο δικαίωμά της –να ανοίξει τα χαρτιά της στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές καθώς, όπως είναι γνωστό, ελέγχεται πειθαρχικά για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Η επιχείρηση να εμφανισθεί η εισαγγελέας από καταγγέλλουσα για παρέμβαση στο δικαιοδοτικό της έργο ως δράστις παράνομης υποκλοπής στηλιτεύτηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Κυρία Τσατάνη, επιβεβαιώσατε ότι είχατε παγιδεύσει το τηλέφωνο του κ. Παπαγγελόπουλου;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Τι ερώτηση είναι αυτή; Είναι νόμιμη ερώτηση αυτή;

Χριστοδουλοπούλου: Ποιος νόμος το απαγορεύει; Συγκρατηθείτε.

Βενιζέλος: Εσείς να συγκρατηθείτε.

Χαράλαμπος Αθανασίου: Αυτό είναι παγίδευση.

Βενιζέλος: Να τηρείτε τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.

Χριστοδουλοπούλου: Σας ρώτησε ο κ. Βορίδης εάν έχετε αποδεικτικά μέσα για την τηλεφωνική συνομιλία που είχατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τι είδους αποδεικτικό μέσο μπορεί να είναι αυτό που αποδεικνύει μια τηλεφωνική επικοινωνία;

Γεωργία Τσατάνη: Πράγματι έχω αποδεικτικά μέσα και επιφυλάσσομαι να τα καταθέσω στα αρμόδια όργανα.

Χριστοδουλοπούλου: Ρωτάω ευθέως, το αποδεικτικό μέσο είναι τηλεφωνική παγίδευση; Πείτε ναι ή όχι.

Τσατάνη: Τα αποδεικτικά μου στοιχεία επιφυλάσσομαι να τα καταθέσω στα αρμόδια όργανα. Δεν έχω να απαντήσω κάτι άλλο.

Βενιζέλος: Εγώ ντρέπομαι που η Επιτροπή Θεσμών μετέρχεται τέτοια μέσα, όπως οι ερωτήσεις σας. Ντρέπομαι γι’ αυτό που κάνετε στο όνομα του Συντάγματος και του Κανονισμού.

Χριστοδουλοπούλου: Λυπάμαι που ντρέπεστε γι’ αυτό και όχι ότι παγιδεύονται τα τηλέφωνα από εισαγγελέα. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

Βενιζέλος: Ο… σκύλος που μιλάει ψέματα (…) Κυρία Τσατάνη, στην αναφορά σας και στα όσα είπατε απαντώντας στον κ. Βορίδη εννοείτε ότι διαθέτετε μη νόμιμα αποδεικτικά μέσα ή επικαλείστε την ύπαρξη νόμιμων αποδεικτικών στοιχείων;

Τσατάνη: Αποδεικτικά στοιχεία, είμαι εισαγγελική λειτουργός πάνω από 35 χρόνια και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, τι εννοώ με τη φράση «αποδεικτικά στοιχεία»… Σεβάστηκα το έργο της Επιτροπής σας, ότι είμαι καταγγέλλουσα και όχι καταγγελλόμενη ή ενδεχομένως η κατηγορούμενη.

Χριστοδουλοπούλου: Συμφωνώ. Δεν το αμφισβήτησα ποτέ αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι πριν από λίγους μήνες με διάταξη που «εισήγαγε ο κ. Παπαγγελόπουλος –και εμείς αντιταχθήκαμε –επέτρεψε τη χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων για εγκλήματα διαφθοράς».

Λίγο πριν κλείσει τον πρώτο κύκλο των ακροάσεών της στη Βουλή, η Γεωργία Τσατάνη απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου τόνισε: «Η αναφορά μου, από την πρώτη φράση μέχρι και την τελευταία, είναι αληθής μέχρι και το τελευταίο “και”. Δεν ήρθα εδώ για να δώσω νομικούς χαρακτηρισμούς και ενδεχομένως να ασκηθεί μια κάποια ποινική δίωξη. Ηρθα εδώ για να διευκρινίσω τα δύο περιστατικά των συναντήσεών μας (σ.σ.: με τον κ. Παπαγγελόπουλο), τις δύο παρεμβατικές του ενέργειες. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι εσείς στα πορίσματά σας θα σχολιάσετε, θα τα “βασανίσετε” και θα καταλήξετε ποια είχε και πού αποσκοπούσε κάθε φράση».