Με έντονο διεθνές ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. Τέσσερις ήταν τελικά οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές μη δεσμευτικού χαρακτήρα στη διαδικασία για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων μνηστήρων, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την ιταλική Terna Rete Italia, τη γαλλική RTE, την κινεζική China State Grid και την επίσης κινεζική Southern Power Grid.

Η διεθνής πρόσκληση – εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίζεται σε δύο φάσεις, την πρώτη, το στάδιο προεπιλογής, που έληξε χθες και εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές και τη δεύτερη φάση στην οποία όσοι προκριθούν καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, έως τις 31 Οκτωβρίου να έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% στον επενδυτή.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας, ενώ μετά τη σύναψη της σύμβασης θα λάβουν πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και οδηγίες για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Θα λάβουν επίσης πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room) που θα δημιουργηθεί σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ ώστε να μπορούν να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο και οδηγίες για κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής. Στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η HSBC Bank, η Citigroup Global Markets και η NBG Securities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ ενώ η Rokas ως νομικός σύμβουλος.

Στις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του αγοραστή πρέπει ο υποψήφιος επενδυτής να είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέλος του ENTSO-Ε (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών) ή διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχει σε διαχείριση συστήματος μεταφοράς που είναι μέλος του ENTSO-E ή κοινοπραξία στην οποία τουλάχιστον ένα μέλος αυτής είναι διαχειριστής. Επιπλέον, για να αποκτήσει ενδιαφερόμενος δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια την τελευταία τριετία τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της κοινοπραξίας ο διαγωνισμός δεν αποκλείει και τη συμμετοχή fund ή εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου (private equity), αρκεί να έχει ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.