O Αύγουστος στην Αθήνα κυλάει παραδοσιακά πιο ήρεμα. Ενα μεγάλο μέρος των κατοίκων τής πρωτεύουσας μετακινείται στα νησιά και στους παραθαλάσσιους επαρχιακούς οικισμούς κουβαλώντας μαζί του τις κακές συνήθειες της μεγαλούπολης κι αφήνοντας το κλεινόν άστυ να βυθίζεται στην καλοκαιρινή ραστώνη ελεύθερο από την κίνηση στους δρόμους, τις ουρές στις υπηρεσίες ή στα καταστήματα και το νέφος. Παρ’ όλους τους χαλαρούς ρυθμούς, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες εβδομάδες. Οσοι είτε από επιλογή είτε από ανάγκη μείνουν εντός των τειχών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε αρκετές γειτονιές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που διοργανώνονται από δήμους και φορείς.

Αν και ο κύριος όγκος των προβολών του Athens Open Air Film Festival πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούλιο, οι δράσεις συνεχίζονται και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Αφήνοντας ελεύθερες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου, το πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις προβολές από τις 19 έως και τις 31 του μήνα. Σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως η Ταινιοθήκη, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Νομισματικό Μουσείο και η Ακαδημία Πλάτωνος θα στηθούν οθόνες για να προβληθούν κλασικές ταινίες όπως οι «Προετοιμασία για έγκλημα» ή «Κάποτε στη Δύση».

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Τρία διαφορετικά φεστιβάλ περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των αυγουστιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, υιοθετώντας το καθένα διαφορετική κατεύθυνση και περιεχόμενο. Στη σκηνή του Φεστιβάλ στο Θέατρο Αλσους, από τις 20 του μήνα και μετά, θα ανέβουν μικροί θίασοι για να παρουσιάσουν με δωρεάν είσοδο για το κοινό θεατρικές παραστάσεις όπως «Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου». Παράλληλα, θα υπάρχουν και μουσικά διαλείμματα με συναυλίες όπως το αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη (20/8) ή το σόου των Tango Orchestras de Atenas (29/8).

Μόλις δύο παραστάσεις, στις 2 και 3 Αυγούστου, θα γίνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στις γειτονιές της Αθήνας» στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, «Τα ραδίκια ανάποδα» και «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου». Το υπόλοιπο του μήνα θα καλυφθεί με μουσικές κατά βάση εκδηλώσεις. Τον νέο μήνα θα καλοσορίσουν στην Πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή ο Μπάμπης Τσέρτος με τη Νάντια Καραγιάννη, ενώ στη συνέχεια επιστρατεύεται η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου που θα κάνει μελωδικούς περιπάτους στο κέντρο.

Κινηματογραφικό προσανατολισμό θα έχουν οι βραδιές του Αυγούστου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου. Κάθε Παρασκευή θα προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μια κλασική ταινία του Χόλιγουντ («Αδιακρισίες» στις 5/8, «Γύρισε πίσω αγάπη μου!» στις 19/8 και «Μπαρμπαρέλα» στις 26/8) στο πλαίσιο του προγράμματος Park your Cinema που έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Φραγκούλης. Ενα μείγμα παλιών και σύγχρονων ταινιών τόσο του ελληνικού όσου και του ξένου κινηματογράφου θα περιλαμβάνουν οι προβολές που διοργανώνει για φέτος τον Αύγουστο ο Δήμος Γλυφάδας. Εχοντας ως μότο «Σινεμά ο Παράδεισος», ανά δύο ημέρες η κινηματογραφική οθόνη θα στήνεται σε διαφορετικές γωνίες της πόλης καλώντας τους κατοίκους να παρακολουθήσουν χωρίς εισιτήριο παραγωγές όπως οι «Ενα ασύλληπτο κορόιδο» (1/8), «Σαμπρίνα» (24/8) και «Βασίλισσα Βικτωρία: Τα χρόνια της νιότης» (27/8).

Σε θεατρικές και μουσικές παραγωγές θα δώσει βήμα ο Δήμος Γαλατσίου για τις ανάγκες του φεστιβάλ της πόλης που θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο. Στο δεύτερο μισό του μήνα, οπότε επιστρέφει η δράση στο Αλσος, η αυλαία θ’ ανοίξει με τη μέταλ συναυλία «Under the Quarry Metal Fest» (20/8) για να ακολουθήσουν παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους όπως η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ (22/8) και «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» (26/8).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ. Στους λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου απευθύνεται το πρόγραμμα των προβολών που ετοίμασε ο Δήμος Περιστερίου. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (και μία Παρασκευή) την μεγάλη οθόνη του Αλσους της περιοχής θα γεμίζουν οι περιπέτειες του Γιώργου Οικονομίδη, του Θανάση Βέγγου, του Νίκου Ρίζου και της Ρένας Βλαχοπούλου από ταινίες όπως «Ζητείται ψεύτης» (3/8) κι «Ενα έξυπνο μούτρο» (17/8).

Στα τέλη Αυγούστου σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Ηλιούπολης που φέτος είναι αφιερωμένο στο θέατρο. Στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης θα κάνουν στάση γνωστές παραστάσεις, όπως η «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου που ανοίγει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (25/8) και «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» (31/8) από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Εξι βραδιές με θέατρο, μουσική και εικαστικά δρώμενα απαρτίζουν τις αυγουστιάτικες δράσεις των Αισχυλείων της Ελευσίνας. Στην 42η χρονιά του το φεστιβάλ ξεκινά με την πρωτογενή παράσταση «Θουκυδίδης δραματικός: Το θέατρο του πολέμου» (12/8), καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομώνυμου προγράμματος που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και δωρεάν είσοδο για το κοινό. Τη βραδιά της πανσελήνου (18/8) η Σόνια Θεοδωρίδου από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια. Σε θάλασσα πολιτισμού θα μετατρέψει η βίντεο-εγκατάσταση «Europass» τον κόλπο της Ελευσίνας (30/8) χάρη στις φιγούρες που θα σχηματίζονται πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Ολο τον Αύγουστο θα έχει ανοιχτές της πόρτες της για το κοινό η έκθεση «Τάλως – Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου» του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου. Ο εικαστικός επιχειρεί έναν ξεχωριστό διάλογο με τα ευρήματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων και την τεχνική επίνοια των αρχαίων Ελλήνων, έχοντας ως βάση για τις δημιουργίες του το καφέ – εστιατόριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Ετσι εικονοποιεί τον Τάλω, το πρώτο μυθικό ρομπότ της αρχαιότητας με ανθρώπινη μορφή. Παράλληλα, τιμώντας τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου, μεταφέρει σε μια αυτόνομη ενότητα της έκθεσης 16 έργα επηρεασμένα από τον κήπο του κτιρίου.

Την πρώτη μέρα του μήνα θα κάνει εγκαίνια η έκθεση «Θερινό Ηλιοστάσιο» της Ειρήνης Ηλιοπούλου με χειροποίητα κεραμικά. Οι προθήκες του Ianos Artshop στο Golden Hall θα γεμίσουν με μια συλλογή από διακοσμητικά πιάτα ζωγραφισμένα στο χέρι με αγαπημένα καλοκαιρινά θέματα, όπως είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα φρούτα, οι καρποί και τα άνθη, τα οποία το κοινό μπορεί να δει από κοντά χωρίς να πληρώσει αντίτιμο.