Σοβαρές ενστάσεις για τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός διατυπώνουν καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, οι οποίοι άκουσαν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα.

Οι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης και Γιώργος Σωτηρέλλης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξέφρασαν ευθέως τον δισταγμό τους ως προς τη διαδικασία της αναθεώρησης και την έναρξη συζητήσεων από επιτροπές που θα διαρκέσουν μέχρι την άνοιξη. Σε χρόνο δηλαδή που ουσιαστικά κανένας δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις, με κίνδυνο ουσιαστικά και αυτή η προσπάθεια της συνταγματικής αναθεώρησης να καταλήξει στις ελληνικές καλένδες.

«Εκφράζω μεγάλη επιφύλαξη ως προς τη διαδικασία που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, που κατά την άποψή μου θα πλατειάσει. Αυτή η διαδικασία, να γίνουν συζητήσεις μέχρι την άνοιξη.. Δεν μπορούμε να συζητάμε για την αναθέωρηση τόσους μήνες» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης.

Απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί το πακέτο προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη διαδικασία που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, όπως επεσήμανε από τη δική του πλευρά, μιλώντας στον 9,84, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμα και για «γελοιοποίηση της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Οπως είπε, η αναθεώρηση αυτή μετατίθεται στον επόμενο χρόνο με αόριστες προτάσεις που ουσιαστικά ευτελίζουν τον πυρήνα του πολιτεύματος, αλλοιώνοντας ευθέως τη βάση του, που είναι η λαϊκή κυριαρχία μέσω της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, αποτιμώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, παρατήρησε ότι ουσιαστικά αναβάλλεται η κίνηση της αναθέωρησης για έναν χρόνο, καθώς ανοίγει ένας διάλογος πάνω σε αυτούς τους πέντε άξονες που κατευθύνεται από αγνώστων λοιπών στοιχείων 15μελή επιτροπή. Και υπενθύμισε προς κάθε κατεύθυνση το αυτονότητο ακόμα και για πρωτοτετή φοιτητή της Νομικής, πως το Σύνταγμα είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε, γι’ αυτό και κάθε διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.