Οταν το ζεύγος Τεντ Τέρνερ (ιδιοκτήτης του CNN) και Τζέιν Φόντα έφθασε στην Αθήνα με αφορμή τη βράβευση του Τέρνερ από το Ιδρυμα Ωνάση, το φύλλο των «ΝΕΩΝ» της Τρίτης 26 Μαΐου 1992 παρατήρησε κάθε βήμα της διαδρομής του. Από την Ακρόπολη, το γεύμα θαλασσινών στη Γλυφάδα, τα κοκτέιλ στον Αστέρα, αλλά και τις ενδυματολογικές συμπτώσεις με ένα κοστούμι Armani με το οποίο εμφανίστηκαν οι δύο φίλες από τα παλιά Τζέιν Φόντα και Μελίνα Μερκούρη.

«Γκλάμορους. Μόνο αυτή η χολιγουντιανή λέξη θα μπορούσε να αποδώσει την ατμόσφαιρα της χθεσινής δεξίωσης του Ιδρύματος Ωνάση στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρός του, καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης. Ποτέ η καθιερωμένη αυτή συγκέντρωση προσωπικοτήτων, που γίνεται την παραμονή της επίσημης απονομής των βραβείων Ωνάση, δεν ήταν τόσο μεγάλη και λαμπρή» έγραφε στο ρεπορτάζ της η Μικέλα Χαρτουλάρη.

«Μια πραγματική συνάντηση της εξουσίας: πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής και… τέταρτης. Με πρωθυπουργούς, γερουσιαστές, υπουργούς, βουλευτές, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες διυλιστηρίων πετρελαίου, ακαδημαϊκούς, διευθυντές τηλεοπτικών δικτύων και ολίγους αλλά εκλεκτούς αστέρες. Είναι αλήθεια ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος όπως και η αντιπολίτευση δεν είχαν μεγάλη εκπροσώπηση φέτος, αλλά η ζυγαριά ισορροπούσε με τις διεθνείς διασημότητες.

Το ζεύγος Τεντ Τέρνερ και Τζέιν Φόντα μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον των καλεσμένων, που άρχισαν από τις 9 μ.μ. να κατακλύζουν το αίθριο του ξενοδοχείου Ναυσικά, όπου γύρω από ένα σιντριβάνι είχαν στηθεί πλουσιότατοι μπουφέδες με βουνά γαρίδες, καραβίδες, τροπικά φρούτα και γλυκά.

Ο άρχων του CNN (που βραβεύεται σήμερα) και η σύζυγός του δεν βγήκαν ν’ αγναντέψουν τη θάλασσα στο βάθος, αλλά κάθησαν σε μια απομονωμένη εσωτερική γωνία που αμέσως αποκλείστηκε από φωτογράφους και σωματοφύλακες. Μέσα στον κλοιό και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Ζακ Ντελόρ (βραβείο ΑΘΗΝΑ) που αιχμαλωτισμένος από το πλούσιο ντεκολτέ της Τζέιν Φόντα –στο οποίο όπως παραδέχθηκε είχε “πανοραμική θέα” –συζητούσε αρκετή ώρα μαζί της ακόμα και στα γαλλικά! Κοντά και η ελληνίδα επίτροπος στην ΕΟΚ Βάσω Παπανδρέου, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας και υπέρμαχος του αγώνα για το περιβάλλον Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ (βραβείο ΔΕΛΦΟΙ), ο γερουσιαστής Τζον Μπρεδήμας από τη Διεθνή Επιτροπή των βραβείων Ωνάση και ο αμερικανός πρέσβης Μάικλ Σωτήρχος. Η παρέα διαλύθηκε μόνο όταν η σταρ Τζέιν ευχήθηκε στον πολιτικό Ζακ δύναμη για να φέρει εις πέρας την αποστολή του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παρ’ όλα αυτά το CNN δεν θα καλύψει τηλεοπτικά τη σημερινή απονομή, χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται και ότι ο Τεντ Τέρνερ έχασε τον καιρό του. Το αντίθετο. “Συνάντησα όσους χρειαζόταν” είπε αργότερα στα “ΝΕΑ” αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που μόλις έφθασε με τη γυναίκα του έσπευσε να τον συναντήσει. Ο κύριος CNN είχε ήδη κάνει και άλλες καρποφόρες συναντήσεις. Πριν από τη δεξίωση είχε οργανώσει ένα πολύ ξεχωριστό κοκτέιλ στο γειτονικό ξενοδοχείο Αρίων, όπου προσκάλεσε την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου –από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Ανδρέα Ποταμιάνο μέχρι τους επικεφαλής των μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Εκεί, άνετος, με ένα ασημένιο κομπολόι στα δάχτυλα, αντλούσε φως από την εντυπωσιακή στο καφέ της σύνολο Τζέιν Φόντα. Και εκείνη διηγιόταν γελώντας ότι το χθεσινό μεσημέρι ο Τεντ έπαιζε “τον δικηγόρο του διαβόλου” με τη φίλη της, τη Μελίνα Μερκούρη, που ανταπέδιδε τις προκλήσεις του εξαπολύοντας κύματα άλλοτε γοητείας, άλλοτε οργής.

“Δεν καλύπτουμε αρκετά τις πολιτιστικές ειδήσεις, αλλά δεν μπορούμε και να τα κάνουμε όλα” απαντούσε αργότερα στα “ΝΕΑ” ο Τεντ Τέρνερ, που παραδέχθηκε ότι “με τη μεταφορά των ειδήσεων το CNN δεν αντανακλά απλώς την ιστορία, αλλά μερικές φορές την επηρεάζει κιόλας”.

Η βραδιά κύλησε θορυβωδώς, με τις συζητήσεις να σκεπάζουν την απαλή μουσική και τους μπουφέδες να γλιτώνουν τη βροχή. Εκλεισε με ελληνικούς χορούς, τους οποίους όμως δεν παρακολούθησε η Τζέιν Φόντα που πήγε νωρίς για ύπνο. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς ένα τέτοιο σώμα και ένα τέτοιο δέρμα…

Καιροφυλακτούσαν οι παπαράτσι στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ξέρετε, εκεί που διαμένει προσωρινά το διάσημο ζεύγος, ο κύριος και η κυρία Τεντ Τέρνερ ή επί το απλούστερον ο κύριος και η κυρία CNΝ (αφού δήλωσε η Τζέιν Φόντα πως ο καλύτερος και μοναδικός ρόλος τής καριέρας της είναι αυτός της συζύγου του Τεντ Τέρνερ). Καιροφυλακτούσαν οι παπαράτσι αλλά το λαβράκι παρ’ ολίγον να τους διαφύγει –δύο τα λαβράκια. Το πρώτο η Μελίνα και ο Ζυλ Ντασσέν που κατέφθασαν στον Αστέρα χθες το μεσημέρι στη μία και μισή και δεύτερο ο Τέρνερ με τη Φόντα. Ο άνθρωπος που γνώριζε το ακριβές ραντεβού ήταν ο Ψαρόπουλος της Γλυφάδας, ο ιδιοκτήτης της διάσημης ψαροταβέρνας. Μόλις η Μελίνα είδε τη Φόντα και η Φόντα τη Μελίνα, αισθάνθηκαν πως στέκονται απέναντι από καθρέφτη. Ξέρετε γιατί; Επειδή φορούσαν τα ίδια ακριβώς ρούχα, σχεδιασμένα και ραμμένα από την ίδια ιταλική υπογραφή. Παντελόνι και ζακέτα χρώματος γκρι μπεζ. Ολόιδιες! Οι συμπτώσεις όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στα ρούχα. Απαστράπτουσες και οι δύο από λάμψεις σταρ και από νοσταλγία (κι ας λέει η Φόντα πως ξέχασε και μετάνιωσε) μίλησαν για τις πολύ καλές παλιές στιγμές και άφησαν κατά μέρος τις δυσάρεστες ερωτήσεις. Στον Ψαρόπουλο κατέφθασαν στις 2 το μεσημέρι, το τραπέζι ήταν στρωμένο και στη συντροφιά Φόντα, Τέρνερ και Ντασσέν είχε προστεθεί και μια φίλη Ελληνοαμερικανίδα του ζεύγους του CNN. Να ελπίζουμε σε μια πεντάλεπτη τηλεοπτική εμφάνιση της Μελίνας από το CNN; Μια εμφάνιση υπέρ μακεδονικών εστιών και βωμών; Αυτήν τη λεπτομέρεια δεν την συνέλαβαν τα “ώτα” του φακού. Τέρνερ είναι αυτός. Δεν μπορεί, σίγουρα θα υπολογίζει περισσότερο το όνομα Μελίνα από το όνομα Γκλιγκόροφ!

Οι σταρ της φετινής απονομής πρόλαβαν να περάσουν χθες το πρωί και από την Ακρόπολη. “Ο Τεντ τα ήξερε σχεδόν καλύτερα από τον ξεναγό μας” είπε στα “ΝΕΑ” η Τζέιν Φόντα, περήφανη για τον σύζυγό της που έχει πάρει κλασική παιδεία και έρχεται για τρίτη φορά στην Αθήνα».