Ουδέποτε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε εισηγηθεί στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για την πληρωμή από τη χώρα μας δόσης εξόφλησης χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό διεμήνυαν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος μετά τις αναφορές του Γιάννη Δραγασάκη στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τον Μάιο του 2015, ενόψει της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, του είχε προτείνει να αντληθεί το ποσό αυτό από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι αντέδρασε έντονα στην πρόταση αυτή και –όπως είπε –τότε του προτάθηκε η χρήση του «μυστικού» λογαρισμού του Δημοσίου που τηρούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οσο για τον τελευταίο, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι ο γνωστός σε όλους λογαριασμός του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν είναι καθόλου μυστικός. Απλώς, όπως εξηγούσαν, ο Γιάννης Στουρνάρας υπέδειξε τη χρήση του λογαριασμού αυτού στην κυβέρνηση προκειμένου να πληρωθεί η δόση και να ξεφύγει η χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Μας ζητάνε και τα ρέστα

Δεν θα σταθώ στο πόσο κόστισε η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015 (86 δισ. ευρώ λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, 100 δισ. εκτίμησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM που μας δανείζει τα λεφτά) –τον Σταϊκούρα της Νέας Δημοκρατίας που λέει τα ίδια δεν τον μετράω για ευνόητους λόγους. Αυτοί δεν ξέρουν. Το είπε ο Τσακαλώτος. Δεν κόστισε τίποτα. Στέκομαι σε δύο σημεία στο μνημειώδες –άτυπο –πόνημα του υπουργείου Οικονομικών «Αλήθειες και ψέματα για το κόστος διαπραγμάτευσης το 2015» που βγάζουν μάτι. Αναλύοντας τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου, λέει το υπουργείο Οικονομικών ότι τα 7 δισ. θα πάνε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου «σε ένα προϋπάρχον διαφορετικό χρέος». Μόνο που τα ληξιπρόθεσμα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 4,5 δισ. και όχι 7. Και το δεύτερο νομίζω ότι είναι ακόμα καλύτερο. «Για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από τη διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014».

Το πόνημα όμως έχει κάποια αδύνατα σημεία. Βασικότερα εξ αυτών, κατά την ταπεινή μου άποψη η μη ανάλυση των ευνοϊκών επιπτώσεων των capital controls και των λουκέτων σε μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να φανεί η άνθηση της πραγματικής οικονομίας.

Τρέχουν για να προφτάσουν

Αγώνα δρόμου μετά τη θύελλα που ξέσπασε για να μεταφραστεί το βούλευμα σχετικά με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens κάνουν οι δικαστικές Αρχές. Το ιδεατό όριο θα ήταν η μετάφραση του επίμαχου βουλεύματος να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (στα μέσα Σεπτεμβρίου δηλαδή), ώστε να μπορέσουν να γίνουν όλες οι αναγκαίες δικονομικές κινήσεις για τον επαναπροσδιορισμό της μεγάλης δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ετσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος, αφού συνεννοήθηκε προηγουμένως με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης σε δύο γλώσσες τη 15η Σεπτεμβρίου 2016. Οψόμεθα…

Προαπαιτούμενα στον κόκορα!

Νόμιζα πως ήταν η ιδέα μου ότι με το που έφυγαν οι δανειστές και ήρθε η πρώτη υποδόση, έκλεισαν τα συρτάρια και μαζί και οι έγνοιες των υπουργών για τα επόμενα προαπαιτούμενα. Μέχρι που ήρθε ένα πουλάκι κυβερνητικό και μου επιβεβαίωσε ότι από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έχει υλοποιηθεί μόνο το ένα, αυτό για τον ΑΔΜΗΕ. Διαπίστωσα έναν προβληματισμό, διότι μας λείπουν δεκατέσσερα προαπαιτούμενα και μπαίνει Αύγουστος, έρχονται και διακοπές –για όσους δεν τα έχουν φορτώσει ήδη στον κόκορα –και από Σεπτέμβριο περιμένουμε και πάλι το κουαρτέτο.

Φοβάμαι ότι αν συνεχίσουν έτσι, σύντομα θα αρχίσουμε να μιλάμε και πάλι για το Πάσχα. Των ορθοδόξων ή των καθολικών, όποιο προτιμάτε. Διότι, θυμίζω ότι το ορόσημο που έβαλε ο Μοσκοβισί είναι τα Χριστούγεννα και ο Τζακ Λιου έφερε το επιθυμητό σημείο για τις αποφάσεις για το χρέος τον Νοέμβριο. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχουν τελειώσει τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Από δύσκολο, έως απίθανο.

Νέες προθεσμίες για τα πόθεν έσχες

Τροποποίηση στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «κατ’ εξαίρεση και ειδικώς για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 –χρήση 2015 –η προθεσμία για την υποβολή αυτών προτείνεται να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2016 και να ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2016». Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται ότι «οι νέες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική αναβάθμιση και λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, καθώς και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων».