Σε σκιώδη πολιτική συνωμοσία απέδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την επίθεση που δέχεται ο ρωσικός αθλητισμός κατά την ομιλία του στο Κρεμλίνο λίγες ώρες μετά την απόρριψη από την IAAF του αιτήματος της Ρωσίας να ανακαλέσει τον αποκλεισμό των αθλητών της του στίβου από τους Αγώνες του Ρίο.

Ο Πούτιν υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο περισσότερους από 150 αθλητές για να τους ξεπροβοδίσει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί του στίβου, όπως η Γελένα Ισινμπάγεβα, η οποία στην ομιλία της δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της: «Δείξτε τους τι μπορείτε να κάνετε –για τον εαυτό σας και για μας» τους είπε συγκινημένη.

Ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και ουσιαστικά προανήγγειλε δικαστικό αγώνα εναντίον όσων δεν επέτρεψαν στους αθλητές της χώρας να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Ρίο.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αδιακρίτως τον αποκλεισμό αθλητών μας οι οποίοι έχουν απόλυτα καθαρό ιστορικό στο ντόπινγκ. Η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχτεί τον πλήρη αποκλεισμό των αθλητών του στίβου. Πρόκειται για ξεκάθαρη διάκριση», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Πολλές διεθνείς ομοσπονδίες όπως της κωπηλασίας απέκλεισαν δεκάδες ρώσους αθλητές χωρίς να έχουν βρεθεί ποτέ ντοπαρισμένοι, με μόνο στοιχείο ότι αναφέρονταν στην έκθεση ΜακΛάρεν για το κρατικό ντόπινγκ.

ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΑΓΩΓΕΣ. Ενας από τους κορυφαίους δικηγόρους που ειδικεύονται στο αθλητικό δίκαιο, ο Μάικ Μόργκαν προαναγγέλλει καταιγισμό αγωγών από ρώσους αθλητές κατά της ΔΟΕ γιατί οι κανόνες που δημιούργησε είναι ανεφάρμοστοι. «Είναι απλό. Το να αναφέρεσαι ως προστατευμένος αθλητής δεν σημαίνει πως παίρνεις και παράνομες ουσίες», λέει ο Μόργκαν.

Πολλές διεθνείς ομοσπονδίες έχουν θορυβηθεί υπό τον φόβο διεκδικήσεων μεγάλων χρηματικών ποσών από τους ρώσους αθλητές, κάτι που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν με την περίπτωση της ανατολικογερμανίδας σπρίντερ Κάτριν Κράμπε στην οποία επιδικάστηκαν 600.000 ευρώ γιατί παρέμεινε τιμωρημένη από την IAAF για μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Προς το παρόν από τους 387 ρώσους αθλητές που είχαν αρχικά δηλωθεί για τους Αγώνες του Ρίο θα πάνε περισσότεροι από 250, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής Αλεξάντρ Ζούκοφ. Εχουν ήδη αποκλειστεί 109, συμπεριλαμβανομένων των 67 του στίβου, ενώ άλλοι 38 περιμένουν τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της ΔΟΕ για να μάθουν αν θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία.