Απαισιόδοξη για το μέλλον της πατρίδας της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εμφανίζεται η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

Σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ibope για λογαριασμό της εφημερίδας «Estado de Sao Paulo», το 60% των Βραζιλιάνων πιστεύει πως οι Αγώνες περισσότερο θα βλάψουν τη χώρα παρά θα την ωφελήσουν, ενώ μόλις το 32% πιστεύει πως η Βραζιλία θα έχει κέρδη από τη διοργάνωση.

Η προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Δήμο του Ρίο, την τοπική κυβέρνηση και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετατέθηκε για μετά τους Αγώνες, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.

Η παυθείσα πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία της παραβίασης του νόμου για τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε στο μεταξύ πως δεν πρόκειται να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης γιατί δεν δέχεται να έχει ρόλο απλού θεατή.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας της, η Ρουσέφ υπενθύμισε πως συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια να έρθουν οι Αγώνες στη Βραζιλία. Διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ για το ημιτελές Ολυμπιακό Χωριό καταλόγισε την ευθύνη στον Δήμο του Ρίο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του.

Απών από την τελετή έναρξης θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έφερε τη διοργάνωση για πρώτη φορά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.