Συνεχείς επιθέσεις, χωρίς διακοπή, ώστε να παραδοθεί η Γαλλία στο χάος και να βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο: η στρατηγική του ISIS δεν είναι ούτε μυστική ούτε κρυφή επισημαίνει στη «Libération» ο Λικ Ματιέ. Οι θεωρητικοί της τζιχάντ την έχουν διατυπώσει επισήμως και δημοσιεύσει στο Ιντερνετ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα κείμενά τους πήρε και προσάρμοσε το ISIS την τελευταία διετία. Ο στόχος είναι να καταρρεύσει αυτό που η οργάνωση περιγράφει ως «γκρίζα ζώνη», εκεί όπου «άπιστοι» και μουσουλμάνοι συμβιώνουν χωρίς να επιζητούν την αλληλοεξόντωση. Στον κόσμο που ονειρεύεται το ISIS υπάρχουν μόνο δύο στρατόπεδα: οι άπιστοι και οι μουσουλμάνοι. Πρέπει να συγκρουστούν μέχρι την τελική νίκη των δεύτερων. «Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε δίκιο όταν είπε: “Ο σημερινός κόσμος είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα”. Ο Μπους είπε την αλήθεια όταν διακήρυξε: “Είτε είστε μαζί μας είτε είστε με τους τρομοκράτες”. Αυτό σημαίνει πως είστε είτε ένας σταυροφόρος είτε μαζί με το Ισλάμ» διαβάζει κανείς στο «Dabiq», το προπαγανδιστικό περιοδικό του ISIS του Φεβρουαρίου 2015.

Το ISIS δεν εφηύρε τίποτα. Ο ίδιος αυτός στόχος είχε καταστεί σαφής σε ένα έργο αναφοράς για τον κόσμο των τζιχαντιστών, το «Κάλεσμα σε μία παγκόσμια αντίσταση», που δημοσιεύτηκε το 2004 στο Ιντερνετ. Φέρει την υπογραφή του Αμπού Μουσάμπ αλ Σούρι, ενός Σύρου γεννημένου το 1958 στο Χαλέπι. Συνεργάτης του Μπιν Λάντεν, συγκρούστηκε με τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου –που είχαν αποδυναμώσει, κατά την άποψή του, την Αλ Κάιντα πυροδοτώντας μια μαζική απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης, η οποία στέρησε τελικά από την οργάνωση το αφγανικό της καταφύγιο.

Ο Αλ Σούρι πριμοδοτεί τις επιθέσεις από μικρούς πυρήνες διασκορπισμένους στις δυτικές χώρες έναντι των μαζικών επιχειρήσεων. Χτυπώντας ξανά και ξανά εξαντλούν τους πολίτες, που καταλήγουν να εξεγερθούν. Εναντίον του κράτους τους που είναι ανήμπορο να τους προστατεύσει, αλλά κυρίως εναντίον των μουσουλμάνων –οι οποίοι αντιδρούν με τη σειρά τους οδηγώντας τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος το δυνατόν συντομότερο, ο Αλ Σούρι συνιστά την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μουσουλμάνων στον αγώνα, οργανώνοντας για παράδειγμα επιθέσεις εναντίον των «βλάσφημων». Εκτιμά επίσης πως τις επιθέσεις δεν πρέπει να διατάζει κάποια κεντρική διοίκηση αλλά να επιλέγονται ελεύθερα από τους δράστες. Αυτός είναι ο κανόνας που γίνεται σήμερα πράξη.

«Ο αδύναμος κρίκος». Οσο για τη Γαλλία, αυτή δεν πληρώνει τυχαία τόσο ακριβά το τίμημα της τρομοκρατίας επισημαίνει στη «Monde» ο Ζακ Φολορού. Μπαίνει ξανά και ξανά στο στόχαστρο διότι θεωρείται από το ISIS, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ως «ο αδύναμος κρίκος» ανάμεσα στις χώρες-μέλη της συμμαχίας που το πολεμάει επί του παρόντος στη Συρία και στο Ιράκ. Διαθέτει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη, είναι αποδυναμωμένη από τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις, βλέπει μεγάλο αριθμό υπηκόων της στις τάξεις του ISIS και τέλος, ως πρώην αποικιακή δύναμη, φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό με καταγωγή από το Μάγρεμπ και την υπόλοιπη Αφρική, στους κόλπους του οποίου η οργάνωση θεωρεί πως βρίσκει συμμάχους. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά τα στοιχεία το γεγονός ότι η Γαλλία δίνει μεγάλη σημασία στην πολεμική της δράση εναντίον του ISIS, καταλαβαίνει γιατί η γαλλική επικράτεια έχει γίνει στα μάτια των επικεφαλής της οργάνωσης αλλά και όλων όσοι επιθυμούν να αναλάβουν δράση στο όνομά της ένα νέου είδους μέτωπο.

Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Περίπου 5.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησε εκ νέου χθες η Europol μέσω εκπροσώπου της. Το ένα τρίτο από αυτούς, δηλαδή 1.500-1.800, έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους. Και παρότι «πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε την πρόθεση ούτε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, εκατοντάδες παραμένουν εν δυνάμει τρομοκράτες, εκπροσωπώντας έναν κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ευρώπη». Μιλώντας πάντως στη γερμανική εφημερίδα «Osnabrücker Zeitung», ο εκπρόσωπος της Europol επισήμανε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ISIS χρησιμοποίησε τους διαδρόμους της παράνομης διακίνησης ανθρώπων: «Οι ξένοι μαχητές με ευρωπαϊκά διαβατήρια που επιστρέφουν στην πατρίδα τους στην Ευρώπη το κάνουν κατά κανόνα χρησιμοποιώντας γνήσια ή πλαστά διαβατήρια».