Ενας πανευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με θέμα τον σχεδιασμό ενός δωματίου σε ελληνικό ξενοδοχείο, δείχνει τις προτάσεις και τα οράματα της νέας γενιάς αρχιτεκτόνων. Οι οποίοι μέσα από τη συμμετοχή τους στο Room 18 που διοργάνωσε το περιοδικό αρχιτεκτονικής «Δομές» παρουσιάζουν πώς φαντάζονται τον σύγχρονο τουρίστα των πόλεων.

Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού ακολούθησαν τους κανονισμούς του ΕΟΤ για ένα τυπικό δωμάτιο ξενοδοχείου πόλης που ανήκει στην κατηγορία τεσσάρων αστέρων. Μέσα σε μία επιφάνεια 18-24 τ.μ. οι συμμετέχοντες δούλεψαν πάνω στην ιδέα της επανερμηνείας και υπέρβασης των προδιαγραφών αυτών σε ανταπόκριση προς τις πιθανές επιθυμίες και προσδοκίες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία μιας δεξαμενής ανανεωτικών ιδεών για την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας. Οι 262 συμμετοχές αφορούσαν συνολικά 580 αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου, διακοσμητές, σκηνογράφους, συνθέτες εικαστικών εγκαταστάσεων και δημιουργούς από 17 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές τις συμμετοχές διακρίθηκαν με τρία βραβεία και έξι επαίνους οι προτάσεις που η σχεδιαστική τους υπέρβαση εγκαταλείπει την ομοιομορφία και την τυποποίηση των σημερινών πολυτελών ξενοδοχείων του αστικού ιστού.

Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος σχεδίασε ένα πράσινο δωμάτιο-πάρκο. Και διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο. Τοεμπνεύστηκε συνδυάζοντας την έκταση από τα Ηλύσια Πεδία και τις δομές ενός γηπέδου του γκολφ παρουσιάζοντας το ιδανικό ξενοδοχειακό δωμάτιο ως ένα απέραντο τοπίο, σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου. Προτείνει ένα δωμάτιο με ανάγλυφο δάπεδο από γρασίδι, μέσα σε τοίχους που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από καθρέφτες, προκειμένου να δημιουργήσει μια αίσθηση απείρου και εξοχής.

Ο Χοάο Πράτες Ρουίβο από την Πορτογαλία, μέλος του πολυβραβευμένου γραφείουFORA, έλαβε το δεύτερο βραβείο. Σκέφτηκε πως ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι παράλληλα και ένας χώρος προσωπικής έκφρασης. Σχεδίασε λοιπόν ένα δωμάτιο-διάδρομο, με πλάτος 1 μέτρο και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με τη βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτώνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με τις διαθέσεις του χρήστη.Το δωμάτιο-διάδρομος, φαινομενικά άδειο, έχει έπιπλα που αιωρούνται. Ο επισκέπτης αποφασίζει πόσα, ποια και πότε θα χρησιμοποιήσει.

«Το κουτί των ονείρων» ήταν η πρόταση των ισπανών αρχιτεκτόνων Σάρα Νοβάθο Σαέθ ντε Αρεγκούι και Εντόρτα Λαριθγκότια Αντουέθα, που διακρίθηκε με το τρίτο βραβείο στο Room 18. Παρουσιάζουν ένα δωμάτιο ύπνου μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Με πρωταγωνιστικό στοιχείο το κρεβάτι. Δηλαδή το έπιπλο που δεσπόζει πάντα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και αποτελεί σημείο υπενθύμισης για τον ταξιδιώτη ότι δεν είναι στο σπίτι του. Οι ισπανοί αρχιτέκτονες, εγκατεστημένοι στο Λονδίνο, τοποθέτησαν το κρεβάτι στο κέντρο μέσα σε ένα ξύλινο κουτί που λειτουργεί ως ένας χώρος απομόνωσης από το υπόλοιπο δωμάτιο, από τον υπόλοιπο κόσμο. Γύρω από το κρεμάμενο κουτί, ελεύθερα στον χώρο, τοποθετούνται τα είδη υγιεινής, έπιπλα και αντικείμενα.

info

Οι βραβευμένες προτάσεις θα παρουσιαστούν κατασκευασμένες σε πραγματικές διαστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη στα τέλη του φθινοπώρου. Ενώ στην ιστοσελίδα room18.gr υπάρχει ένα αρχείο δεδομένων που εμπλουτίζουν με κείμενα και οπτικό υλικό τη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας