Στο εξόχως απολαυστικό μυθιστόρημα «Ας αρχίσει η γιορτή» του Νικολό Αμανίτι, μια ομάδα loser σατανιστών με την ονομασία Κτήνη του Αββαδώνα, ως λαθρεπιβάτες τρυπώνουν στη Βίλα Αντα στην καρδιά της Ρώμης και συμμετέχουν στη χλιδάτη γιορτή ενός ιταλού κροίσου με στόχο να κάνουν μια ανθρωποθυσία και να γίνουν διάσημοι παγκοσμίως.

Είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς, μια παρέα που πήδηξε αιφνίδια στο τρένο της γιορτής της εξουσίας παίρνοντας ρεβάνς για δεκαετίες αδικιών; Αυτό προϋποθέτει πως υπάρχουν οι υλικοί όροι για να συνεχίζεται η γιορτή. Και βέβαια, πως η κυβερνώσα παρέα δεν διαθέτει ηθικό πλεονέκτημα.

Η εξουσία θαμπώνει και μετασχηματίζει τους ανθρώπους. Τέως ταλαιπωρημένα παιδιά, εσχάτως κρατούν τα κλειδιά στα χέρια και στέκονται στην άλλη όχθη του πάρτι. Η σημερινή κυβέρνηση έσπασε πολλά από τα παλιά ήθη. Για παράδειγμα, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τις κουστωδίες που συνόδευαν τους άλλοτε κυβερνώντες στα πάρτι της ΔΕΘ, για να είμαστε δίκαιοι. Και οι σημερινοί όμως μπήκαν στον πειρασμό των προνομίων. Οι μετακλητοί που τοποθετήθηκαν σε θέσεις βέβαια δεν είναι μόνιμοι, είναι όμως τα δικά της παιδιά (αλήθεια, η Φώφη ή ο Κυριάκος έχουν τοποθετήσει συμβούλους γύρω τους που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ;).

Παρ’ όλα αυτά, το ηθικό πλεονέκτημα είναι κάτι ρευστό και μεταβλητό. Και πολύ εύκολα χάνεται, αν υπάρχει, όπως θέσαμε ως προϋπόθεση του σημερινού σημειώματος. Το ηθικό πλεονέκτημα όμως είναι και κάτι σχετικό. Για παράδειγμα, τι να την κάνω την καθαρή προσωπική σου ηθική στάση αν έχεις ψηφίσει κόψιμο του ΕΚΑΣ ή τον βομβαρδισμό χωρών;

Το χθεσινό επεισόδιο κυβέρνησης – ΝΔ θα μπορούσε να συνοψίσει τον πυρήνα της αντιπαράθεσης στα μνημονιακά χρόνια. Τους είδατε, αλήθεια, να μαλώνουν για την εκποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων; Οχι ακριβώς. Απασφάλισαν όμως χθες με θέρμη και με αφορμή το ταξίδι τη αποστολής 54 ατόμων κυβερνώντων και συγγενών τους στην Πάρο, που υποτίθεται πως θα πληρώναμε εμείς οι φορολογούμενοι. «Μόνιμες διακοπές» έταξε η ΝΔ για τους σημερινούς. «Γκεμπελισμό» χαρακτήρισε η κυβέρνηση την μπλε ανακοίνωση υποσημειώνοντας πως το ταξίδι είναι χορηγία ιδιωτικής εταιρείας και άρα δεν επιβαρύνει τον λαό (σκεφτείτε πώς θα αντιμετώπιζαν μια τέτοια παραδοχή οι συριζαίοι αν γινόταν από την άλλη πλευρά).

Περισσότερο και από τη μνημονιακή στροφή της κυβερνώσας Αριστεράς, η φθορά της πηγάζει από τη μετακίνηση της στάσης της σε ζητήματα ηθικής. Αυτό το ξέρει ο Κυριάκος. Οχι τυχαία, προσφάτως επιχείρησε να οικειοποιηθεί τα ηθικά πρωτεία της Αριστεράς στην αντιδικτατορική πάλη. Το έκανε άστοχα λέγοντας πως έξι μηνών υπήρξε πολιτικός κρατούμενος ο ίδιος, αλλά η στρατηγική του έχει βάση. Ο κόσμος θυμώνει πιο πολύ με τους λαθρεπιβάτες της χλιδής παρά με τους βετεράνους του πάρτι.