Η ιστορία είναι γνωστή. Αν μετά το πέρας της «διαπραγμάτευσης» του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη υπερίσχυε το σενάριο που περιγράφει ο συνεργάτης του, καθηγητής Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (Πατάκη, 2016), η χώρα θα κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα εισαγόταν εσπευσμένα η νέα δραχμή, θα έκλειναν οι τράπεζες, ενώ την τάξη και την ασφάλεια θα επέβλεπαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση επί του σχεδίου αυτού, φυγομάχησε μάλιστα αποφεύγοντας να μιλήσει στη Βουλή το βράδυ της 26ης Ιουλίου.

Ευτυχώς, ό,τι αποφεύγουν ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ενοχλήσει βαθύτατα σημαντικούς καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν διάβημα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας εγείροντας ηθικό ζήτημα για τους σχεδιασμούς του Γκάλμπρεϊθ (μας είχε προϊδεάσει γι’ αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης προχθές, χθες κυκλοφόρησε και το κείμενό τους).

Θεωρούν, εύλογα νομίζω, ότι το σχέδιο που περιγράφει, ένα οικονομικό και στρατιωτικό πραξικόπημα, θα παραβίαζε το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, θα υπονόμευε τη δημοκρατία και την κοινωνική τάξη. Τέτοιου τύπου πρακτικές, λένε, αντίκεινται στα ηθικά πρότυπα κάθε έγκριτου πανεπιστημίου. Ο Γκάλμπρεϊθ, προσθέτουν, καυχησιολογώντας για τη μεθόδευση που ισχυρίζεται ότι προετοίμαζε, εγείρει αμφιβολίες για την ακαδημαϊκή δεοντολογία αλλά και για την κρίση του, θεωρούν δε ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης πρέπει να συμπορεύεται με την ηθική συμπεριφορά και τους θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανονες.

Οι καθηγητές υπενθυμίζουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων, τον οποίο οφείλουν να τιμούν σε όλες τις ενέργειές τους οι λειτουργοί τους. Διεκδικούν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας να αποδείξει ότι όντως κινείται στο ηθικό πλαίσιο του σεβασμού της δημοκρατίας, και μαζί και οι λειτουργοί του. Τα ίδια, πάνω – κάτω, που διεκδικούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο οι δημοκρατικοί πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να ξέρουν.

Τη διερεύνηση εκείνων των περιστατικών, ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα την αποφύγουν οι σημερινοί κυβερνώντες.