Την επιχείρηση «μπαλώματα» θέτει σε λειτουργία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δρομολογώντας αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτών από το νοσοκομείο Αττικόν προς το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης, καλύπτοντας έτσι άρον άρον τα κενά. Οι αεροδιακομιδές δύο σοβαρών χειρουργικών περιστατικών στην αρχή της εβδομάδας –και ενώ δεν είχαν καν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τα εγκαίνια της νέας νοσηλευτικής μονάδας Θήρας παρουσία του Πρωθυπουργού –κατέδειξαν με γλαφυρό τρόπο τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Είχαν προηγηθεί οι μαζικές παραπομπές (πέντε συνολικά) εγκύων σε άλλα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, με τους υπάρχοντες γιατρούς του νοσοκομείου Σαντορίνης να παραδέχονται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής τους αλλά ούτε και διεξαγωγής τοκετού.

Μοιραία, οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους αναγκάστηκαν να στραφούν στο plan Β, δηλαδή στις αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλες μονάδες Υγείας της χώρας, ώστε να πληρωθούν άμεσα τα κενά στο νοσοκομείο Σαντορίνης –ιδίως κατά την πιεστική θερινή περίοδο όπου το νησί βουλιάζει από τουρίστες.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ. Καυστική και άμεση ήταν, ωστόσο, η απάντηση της αντιπολίτευσης, με τον υπεύθυνο του τομέα Υγείας της ΝΔ και βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα να αναδεικνύει τα προβλήματα υποστελέχωσης στο σύνολο του ΕΣΥ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι από τη στιγμή που δεν καταγράφεται πλεόνασμα προσωπικού –ούτε καν και στα νοσοκομεία της Αττικής -, ο «δανεισμός» γιατρών και νοσηλευτών απλά μετακυλίει το πρόβλημα σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες.

«Μετά το φιάσκο του κ. Τσίπρα που σαν “αριστερός Μαυρογυαλούρος”εγκαινίασε στη Σαντορίνη νοσοκομείο χωρίς γιατρούς –παρά μόνο εκείνους του Κέντρου Υγείας -, ο κ. Πολάκης κατρακυλά σε άλλη μια απόφαση ανευθυνότητας. Μετακινεί από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύψει κάποιες από τις κενές θέσεις του νοσοκομείου Σαντορίνης» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Χρήστος Κέλλας. «Τελικά, το μόνο που ξέρει καλά ο κ. υπουργός είναι να δημιουργεί και όχι να λύνει προβλήματα» συμπληρώνει. Ο ίδιος μάλιστα σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ακόμη ένα παράδοξο: «Επί αριστερής κυβέρνησης αποσπάται προσωπικό από το ΕΣΥ και μεταφέρεται στην ΑΕΜΥ ΑΕ, δηλαδή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».

ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη απόσπαση αφορά αναισθησιολόγο που υπηρετεί στο νοσοκομείο Αττικόν, ο οποίος οικειοθελώς προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νέο νοσοκομείο Σαντορίνης. Στη λίστα των αποσπάσεων συμπεριλαμβάνονται δύο νοσηλεύτριες του ίδιου νοσοκομείου, ενώ ακολουθεί η μετακίνηση ενός γυναικολόγου.

Αξιον απορίας αποτελεί, ωστόσο, η υπουργική έγκριση των αποσπάσεων αυτών, δεδομένων των προβλημάτων που πλήττουν το άλλοτε «διαμάντι» του ΕΣΥ, οδηγώντας το στη σταδιακή υποβάθμισή του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις στις αρχές του μήνα το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικόν κοινοποίησε (για μία ακόμη φορά) φωτογραφίες που μαρτυρούν την «αθλιότητα και την εξευτελιστική νοσηλεία των ασθενών», οι οποίοι στοιβάζονται σε ράντσα στους διαδρόμους.

Η επομένη της γενικής εφημερίας στις 5 Ιουλίου βρήκε τους εργαζομένους να μετρούν 140 ράντσα, με τους ίδιους να καταγγέλλουν ότι «το πρόβλημα είναι συνέπεια της πολιτικής τής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Υπό τις συνθήκες αυτές, κάθε άλλο παρά κατάπληξη προκαλεί η σφοδρή αντίδραση του εργαζομένων του Αττικόν με αφορμή τις αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτών. Μάλιστα, τα μέλη του Σωματείου καταλογίζουν στη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και καθηγήτριας της Β’ Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου τον ρόλο του «επιστημονικού συνεργάτη» της κυβέρνησης και της «υπεύθυνης για τις “μεταγγίσεις” προσωπικού προς τη Σαντορίνη».

«Εχει σοβαρή ευθύνη για την ανοχή (να μην πούμε καθοδήγηση) στη συνεχή αποψίλωση του νοσοκομείου, στο οποίο μάλιστα εργάζεται. Γι’ αυτό συμμετείχε σε όλες τις φιέστες των εγκαινίων και των “προετοιμασιών” στη Σαντορίνη μαζί με τους υπουργούς» καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Στο μεταξύ, τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγράφουν με γλαφυρό τρόπο την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζουν οι δομές Υγείας στο σύνολο της χώρας.

Οι πρόσφατες καταγραφές των συμβούλων της Ομοσπονδίας στα νησιά του Ιονίου, στις Σποράδες, στη Λήμνο αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας έρχονται να προστεθούν στο αποκαρδιωτικό σκηνικό του ΕΣΥ, όπως αυτό αποτυπώνεται από την έρευνα σε εξέλιξη της ΠΟΕΔΗΝ.

Σοβαρές αρρυθμίες καταγράφονται στο νοσοκομείο Αργοστολίου, όπου υπολειτουργεί η παθολογική κλινική αφού υπηρετούν μόνο δύο ειδικευμένοι γιατροί, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει 5 κλίνες είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εμφραγμα και στη μοναδική καρδιολογική κλινική του Νομού Ηλείας, αυτή του νοσοκομείου Πύργου, που επίσης υπολειτουργεί. Αντίστοιχα, ο αξονικός τομογράφος, ο μοναδικός δημόσιος στην περιοχή, συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια) και μαγνητικός δεν υπάρχει.

Στο νοσοκομείο της Λήμνου δεν υπηρετεί σε καθημερινή βάση αναισθησιολόγος, ενώ η νοσηλευτική μονάδα διαθέτει μεν παθολογική κλινική αλλά ούτε έναν διορισμένο παθολόγο.