Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση που επικρατούσε χθες στο υφυπουργείο Αθλητισμού για την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή. Χωρίς υπερβολή, όπως μου είπε κάποιος που βρέθηκε στο κτίριο στο Μαρούσι, όποιος επισκεπτόταν το γραφείο του Σταύρου Κοντονή θα πίστευε πως είχαν εξυγιανθεί οριστικά και αμετάκλητα η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο και είχε, με κάποιον τρόπο, παταχθεί η βία.

Η χαρά του Σταύρου Κοντονή δεν κρυβόταν! Μπορεί να ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από την ημέρα που πέρασαν οι τακτικοί δικαστές στις Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ, αλλά ακόμη κι από την ημέρα που η FIFA υποχρέωσε την ελληνική ομοσπονδία να εναρμονίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας με εκείνον της παγκόσμια ομοσπονδίας.

Ο λόγος που ο υφυπουργός Αθλητισμού «πανηγύριζε» ήταν γιατί θεωρεί τομή για την ελληνική κοινωνία και τον επαγγελματικό αθλητισμό το μπλοκάρισμα της αμαρτωλής, είναι η αλήθεια, διαδικασίας πτώχευσης των αθλητικών ΑΕ (ΠΑΕ και ΚΑΕ) μέσω του υποβιβασμού στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. «Ξέρετε πόσες ομάδες, κυρίως του ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ, έχουν ακολουθήσει αυτή την τακτική; Ξέρετε πόσα εκατομμύρια έχει ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο; Αν τα υπολογίσετε θα πάθετε ίλιγγο. Επρεπε να μπει τέλος σε αυτό το παραμύθι και μπήκε σήμερα» εξηγούσε ο Σταύρος Κοντονής σε όσους τον ρωτούσαν για την πρόδηλη χαρά του.

Εκ βάθρων ανασύσταση της ΕΕΑ

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς οι ομάδες που οικειοθελώς υποβιβάστηκαν στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία και «εξαφάνισαν» τα χρέη τους μπορεί να φθάνουν τις 50. Αν αναλογιστούμε πως όλες αυτές χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, γήπεδα, παίκτες, προπονητές, αντιλαμβάνεστε τι κάνουλα είχε ανοίξει και έκλεισε.

Τούτο ήταν το σημαντικότερο από όσα ανέφερε η τροπολογία που έφερε χθες και πέρασε από τη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής. Επονται η ανασύσταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που θα συνδεθεί με τη Διεύθυνση και Εποπτεία Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης και οι απονομές προνομίων και χρηματικών βραβείων στους αθλητές και τις αθλήτριες. Εχει ενδιαφέρον όμως ότι στην ΕΕΑ δεν θα τοποθετηθούν απλώς τα μέλη στις θέσεις όσων έχουν παραιτηθεί, αλλά όπως μαθαίνω θα γίνει πλήρης ανασύσταση.

Από το Ισραήλ με αγάπη

Σήκωσε μεγάλο θόρυβο η υπόθεση του Νικ Καλάθη (φωτογραφία) και τούτο ήταν απολύτως λογικό από τη στιγμή που ο νέος Παναθηναϊκός κτίζεται γύρω από τον ομογενή άσο, στον οποίο οι Πράσινοι έχουν επενδύσει προσφέροντάς του το πιο υψηλό συμβόλαιο. Το θέμα έκλεισε εν τη γενέσει του ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νικ Καλάθη ο χρηματοδότης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Η είδηση βγήκε από το Ισραήλ και δεν ήταν τυχαίο. Ο ατζέντης του Νικ Καλάθη είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής και γι’ αυτό οι πληροφορίες διέρρευσαν από ισραηλινό δημοσιογράφο. Στο Ισραήλ μάλιστα έλεγαν ότι ο Καλάθης δύσκολα θα έφευγε από τον Παναθηναϊκό για το Σακραμέντο, αφού είναι ευχαριστημένος στην Αθήνα και έχει τεράστιο και πολύ ισχυρό συμβόλαιο. Τόσο ισχυρό που του δίνει το δικαίωμα να το σπάσει για ομάδα του ΝΒΑ εφόσον του οφείλονται περισσότερες από μία δόσεις. Εκεί μάλλον, λένε οι Ισραηλινοί, υπήρχε μια διάσταση απόψεων που ο Νταν Φέγκαν, ο αμερικανός ατζέντης, ήθελε να αποσαφηνίσει και να εξασφαλίσει τον πελάτη του.

Δύο ή τρεις

Εκτός από τη μία ή ενδεχομένως δύο μηνιαίες δόσεις, υπήρχε άλλη μία που αφορούσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού σε όλους τους παίκτες για την ντροπιαστική ήττα στο ΣΕΦ και ο Φέγκαν με τον Καλάθη ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει σχετική αναφορά στο πανίσχυρο συμβόλαιο, αντίθετα αναφέρεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να διευθετηθεί οποιοδήποτε οικονομικό ζήτημα. Δέκα μέρες; Δύο εβδομάδες; Δεν το γνωρίζω και μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό είναι πως με το τηλεφώνημα το βράδυ της Τρίτης λύθηκε το θέμα και ο Καλάθης θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.

Δύσκολα στην Α1 ο ΟΠΑΠ, που έκλεισε και Παναθηναϊκό

Οικονομικό το θέμα που ακολουθεί και αφορά το μπάσκετ αλλά και τον Παναθηναϊκό κατ’ επέκταση. Εγινε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας του ΕΣΑΚΕ με τον ΟΠΑΠ, που όπως έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό η στήλη έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τη χορηγία του πρωταθλήματος. Ο Οργανισμός, σας είχα ενημερώσει, θεωρεί ότι η χορηγία ομάδων τον εξυπηρετεί περισσότερο από τη χορηγία της διοργάνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα και με τον (μπασκετικό) Παναθηναϊκό, ενώ ήδη χορηγεί τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Η συνάντηση δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, στον ΕΣΑΚΕ όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αντιστραφεί η κατάσταση, γι’ αυτό έβγαλαν προς το έξω ότι επικράτησε καλό κλίμα. Ο Σύνδεσμος θα επανέλθει με προτάσεις και ελπίζει ότι θα πάρει τη χορηγία. Διαφορετικά το πρωτάθλημα θα πνιγεί οικονομικά και στον ΕΣΑΚΕ δεν θέλουν ούτε να φαντάζονται πως θα ζήσουν τέτοιον εφιάλτη.

Ερχεται τσουχτερό πρόστιμο

Το τελευταίο, πριν από το χθεσινό, ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού είχε επεισόδια για τα οποία είχε διαταχθεί από τον Σταύρο Κοντόνη έρευνα.

Η έρευνα έμαθα πως ολοκληρώθηκε και επειδή είναι επιβαρυντική για τους Ερυθρολεύκους αναμένεται να πέσει βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Παρεμπιπτόντως στο υφυπουργείο είναι εντυπωσιασμένοι από την ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των οπαδών της ομάδας μετά την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μπει λουκέτο στη Θύρα 4.

ΚΟΥΙΖ

Σε αναζήτηση οικονομικών πόρων βρίσκονται όλες οι λίγκες και όλες οι ομάδες στην Ελλάδα. Ειδικά οι δύο λίγκες θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα αν δεν συνάψουν συμφωνίες με χορηγούς. Στην προσπάθεια που γίνεται, στην περίπτωση της μιας λίγκας, έχει βρεθεί μια εταιρεία που είναι έτοιμη να γίνει σπόνσορας του πρωταθλήματος. Σε αυτήν έχει σημαντικό ρόλο προπονητής του αθλήματος που πρωταγωνίστησε περνώντας από τους πάγκους πολλών ομάδων. Ποιος είναι;