Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή γκρεμίζει τα στερεότυπα και επιτρέπει, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή τρανσέξουαλ σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων.

Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η Λέα Τ, πασίγνωστο μοντέλο στον χώρο της μόδας και κόρη του βραζιλιάνου πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Τονίνιο Σερέζο. Η 35χρονη τρανσέξουαλ θα γίνει η εκπρόσωπος της διαφορετικότητας των φύλων και του γενετήσιου προσανατολισμού «σε μια χρονική στιγμή που η Βραζιλία θα συστηθεί στον κόσμο». Η Λέα Τ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τον ρόλο που της έχει ανατεθεί, αλλά σημείωσε πως θα εκπροσωπήσει την ανάγκη για την καταπολέμηση της προκατάληψης.

«Δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα, πρέπει να διατηρήσουμε το στοιχείο της έκπληξης. Ομως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Να τους συμπεριλάβετε όλους ανεξάρτητως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος. Είμαστε ανθρώπινα όντα και μέλη της κοινωνίας. Ο ρόλος μου στην τελετή έναρξης θα βοηθήσει ώστε να στείλω αυτό το μήνυμα» δηλώνει.

Η τελετή είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο Μαρακανά και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 70.000 άνθρωποι στο ιστορικό στάδιο και περίπου 3 δισ. σε όλο τον κόσμο από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

«Εγώ, όπως και κάθε άλλη τρανσέξουαλ, θα υψώσω το λάβαρο. Ξέρω πως είμαι προνομιούχα που βρίσκομαι τώρα ενώπιόν σας και με ακούτε, αλλά κάθε τρανσέξουαλ υποφέρει καθημερινά».

Το πιστοποιητικό γέννησης της Σερέζο Λεάντρα Μεντέιρος που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 1981 σε μαιευτήριο στο Μπέλο Οριζόντε έγραφε «αγόρι».

Στην ηλικία των 29 ετών την ανακάλυψε ο αρχισχεδιαστής του οίκου Givenchy Ρικάρντο Τίσκι και γρήγορα έγινε η μούσα του. Αρχισε να χρησιμοποιεί επίσης το όνομα Λέα Τ από το «Λεάντρα» και το «Τίσκι» και σύντομα έγινε αστέρι στις πασαρέλες των μεγαλύτερων οίκων μόδας και πρωτοσέλιδο σε περιοδικά όπως το «Vanity Fair» και το «Vogue».

Το «Newsweek» της αφιέρωσε την πρώτη του σελίδα υπό τον τίτλο «Μεταμόρφωση και μόδα», ενώ το 2011 εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Love» φιλώντας το μοντέλο από τη Βρετανία Κέιτ Μος.

Εναν χρόνο αργότερα υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου στην Ταϊλάνδη.

Το μοντέλο είναι από τις λίγες προσωπικότητες της Βραζιλίας που φιλοξενήθηκε στο σόου της Οπρα Γουίνφρι, ενώ το 2015 συμπεριλήφθηκε από το Forbes στη λίστα των 12 γυναικών που άλλαξαν την ιταλική μόδα. Η Λέα Τ δηλώνει υπερήφανη που βοήθησε τη χώρα της να δείξει την ποικιλομορφία της. «Η Βραζιλία έχει μεγάλο εύρος και όλη αυτή η διαφορετικότητα πρέπει να εκπροσωπηθεί σε ένα τέτοιο γεγονός. Ηταν αυτό ακριβώς που μου έδωσε κίνητρο για να δεχτώ την πρόταση και να παραβρεθώ στην τελετή έναρξης» εξηγεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την εξαετία 2008-2014 στη Βραζιλία έγιναν οι περισσότεροι φόνοι τρανσέξουαλ και τραβεστί –604 στον αριθμό.