Από το συνέδριο των Δημοκρατικών δεν έλειψαν ποτέ οι σταρ. Την πρώτη ημέρα ήταν η Μισέλ Ομπάμα (και ο Μπένι Σάντερς), τη δεύτερη ο Μπιλ Κλίντον (και η Μέριλ Στριπ). Και η χθεσινή, ήταν η ημέρα του Μπαράκ Ομπάμα (αλλά και του Μάικλ Μπλούμπεργκ, του Τιμ Κέιν και του Τζο Μπάιντεν). Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε στο συνέδριο έτσι όπως περίμεναν οι περισσότεροι: απολύτως γενναιόδωρος απέναντι σε μια Χίλαρι Κλίντον με την οποία είχαν συγκρουστεί άγρια για το χρίσμα του κόμματος στις προκριματικές εκλογές του 2008. Από τότε όμως έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Και η Χίλαρι, στο μεταξύ, είχε θητεύσει στην κυβέρνησή του ως υπουργός Εξωτερικών. Η πολιτική γενναιοδωρία του Μπαράκ Ομπάμα είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: να υπενθυμίσει στους αμερικανούς ψηφοφόρους ότι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που φιλοδοξεί να καθήσει στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος έχει την εμπειρία που απαιτείται για να «κάνει τη δουλειά». Το πνεύμα αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση του απερχόμενου προέδρου: «Δεν υπήρξε ποτέ υποψήφιος, ούτε εγώ, ούτε ο Μπιλ, κανένας που να είναι περισσότερο κατάλληλος από τη Χίλαρι Κλίντον για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ». Και τι άλλο; «Δεν υπάρχει κάτι που να σε προετοιμάζει πραγματικά για τις απαιτήσεις του Οβάλ Γραφείου. Δεν ξέρεις πώς είναι να διαχειρίζεσαι μια παγκόσμια κρίση ή να στέλνεις νέους ανθρώπους στον πόλεμο. Αλλά η Χίλαρι ήταν παρούσα σε αυτές τις καταστάσεις».

Επίθεση σε Τραμπ. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν εστίασε μόνο στην πολιτική και διαχειριστική επάρκεια της Χίλαρι Κλίντον. Εκανε φόκους και στην ανεπάρκεια του Ντόναλντ Τραμπ –αλλά και στην ιδέα που έχει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Αμερική. «Το αμερικανικό όνειρο δεν κρύβεται πίσω από τείχος» είπε. «Ο Ντόναλντ Τραμπ απλώς επιδίδεται σε συνθήματα και αυτά είναι που προκαλούν φόβο. Εχει βάλει στοίχημα ότι αν τρομοκρατήσει αρκετούς ανθρώπους θα καταφέρει να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αυτό όμως το στοίχημα θα το χάσει ο Τραμπ. Δεν είμαστε εύθραυστοι και τρομοκρατημένοι πολίτες. Η δύναμή μας δεν προέρχεται από έναν αυτοανακηρυσσόμενο σωτήρα που υπόσχεται ότι μόνος του θα καταφέρει να αποκαταστήσει την τάξη». Επιμύθιο; «Η Αμερική είναι ήδη μεγάλη. Και πιστέψτε με, η δύναμή μας, η μεγαλοσύνη μας, δεν εξαρτάται από τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Η Χίλαρι έχει κάνει λάθη, όπως έχω κάνει κι εγώ. Οπως έχουμε κάνει όλοι μας. Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς» είπε σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά για τον αμερικανό πρόεδρο ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε κάτι πολύ χειρότερο στη δική του ομιλία στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών όταν έλαβε και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για την προεδρική κούρσα: «Αυτό που ακούσαμε ήταν ένα βαθιά απαισιόδοξο όραμα για τη χώρα, μια κατάσταση στην οποία στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου μένοντας μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο». Το ακροατήριο αποδοκιμάζει. «Μην αποδοκιμάζετε, ψηφίστε!» είναι η προτροπή που απευθύνει ο αμερικανός πρόεδρος.

Αλλαξε το κλίμα. Στα περίπου πενήντα λεπτά που κράτησε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα τα χειροκροτήματα ήταν συχνά και η συγκίνηση έντονη. Με τους υπόλοιπους σταρ του συνεδρίου το κλίμα ήταν ελαφρώς διαφορετικό. Ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος του Ομπάμα, επιχείρησε να αποδομήσει τον Ντόναλντ Τραμπ με μια πιο άμεση γλώσσα –και ούτε κατά διάνοια ξύλινη: «Νοιάζεται αυτός για τη μεσαία τάξη;» αναρωτήθηκε. «Μα κάντε μου τη χάρη. Αυτά είναι ένα κάρο ανοησίες. Δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό που κάνει την Αμερική μεγάλη. Ή μάλλον δεν έχει ιδέα. Τελεία».

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τιμ Κέιν, από την πλευρά του, διάνθισε την ομιλία του με ισπανικά. Η –σύμφωνα με τον Τόμας Φρίντμαν των «Νιου Γιορκ Τάιμς» –ιδανική επιλογή για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, εμφανίστηκε με την ίδια αμεσότητα στον λόγο: «Παιδιά, δεν πρέπει να πιστέψετε ούτε μία λέξη που βγαίνει από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ» είπε. «Η χώρα μας είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουμε στα χέρια ενός ανθρώπου που μιλάει αστόχαστα, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προωθήσει τον εαυτό του» πρόσθεσε ο Κέιν αποδεχόμενος και επίσημα την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία. Αλλά αυτή που καλείται να κλέψει τώρα την παράσταση είναι η Χίλαρι Κλίντον. Οχι μόνο με την ομιλία της με την οποία επρόκειτο να κλείσει το συνέδριο των Δημοκρατικών σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Αλλά κυρίως με την προεκλογική εκστρατεία που θα την οδηγήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στον Λευκό Οίκο.