Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη σφαγή του 86χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ της Νορμανδίας, οι γαλλικές Αρχές ταυτοποίησαν χθες επισήμως και τον δεύτερο δράστη. Είναι ο Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πτιζάν από το Εξ-λε-Μπεν της Σαβοΐας. Συνομήλικος του συνεργού του Αντέλ Κερμίς, 19 χρονών, είχε επιχειρήσει και αυτός να ταξιδέψει στη Συρία – αναχαιτίστηκε στις 10 Ιουνίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές δεν ενημέρωσαν τις γαλλικές παρά μόνο δύο εβδομάδες αργότερα. Στο μεταξύ, ο Πτιζάν είχε επιστρέψει ανενόχλητος στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα, κατάφερε να παραμείνει εκτός των αντιτρομοκρατικών ραντάρ επί έξι εβδομάδες.

Η προειδοποίηση. Την περασμένη εβδομάδα, ξένη υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τη Γαλλία ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης από έναν υπήκοό της, επισυνάπτοντας φωτογραφία. Ηταν ο Πτιζάν, αλλά οι γαλλικές Αρχές δεν μπορούσαν να το γνωρίζουν. Ο 19χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από την αστυνομία εξερχόμενος από την εκκλησία, γεγονός που δυσχέρανε την ταυτοποίησή του. Στην πραγματικότητα, οι γαλλικές Αρχές έπρεπε να ενώσουν σωστά τρία κομμάτια ενός ζοφερού παζλ: ένα πτώμα χωρίς πρόσωπο, μία φωτογραφία χωρίς όνομα και μία ταυτότητα με το όνομα του Πτιζάν που βρέθηκε την ίδια κιόλας μέρα στην κατοικία τού Κερμίς. Η τελική ταυτοποίηση κατέστη δυνατή χάρη στη σύγκριση του γενετικού υλικού του Πτιζάν με εκείνο της μητέρας του.

Πολιτική κόντρα. Στο μεταξύ, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δεξιά αντιπολίτευση συνεχίζεται, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ιρβουά να κατηγορεί χθες μέσω της «Μοντ» τον Νικολά Σαρκοζί πως θέλει να «γκουανταναμοποιήσει» το γαλλικό δίκαιο. Τα τελευταία δύο 24ωρα, ωστόσο, μαίνεται και μια άλλη αντιπαράθεση – ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη στη Φλόριδα, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη δολοφονία του γάλλου ιερέα προτού μνημονεύσει έναν «φίλο» του που ήθελε να ταξιδέψει και τελικά αποφάσισε να μην πάει στη Γαλλία. «Δεν θα τους αρέσει αυτό που θα πω, αλλά δείτε τι συνέβη στη Νίκαια. Είδατε τι συνέβη χθες [την Τρίτη] με τον ιερέα; Η Γαλλία δεν είναι πλέον η Γαλλία» δήλωσε ο λαϊκιστής μεγιστάνας. «Η Γαλλία θα είναι πάντα η Γαλλία διότι η Γαλλία δεν παραδίνεται ποτέ και διότι η Γαλλία φέρει πάντα ιδανικά, αξίες, αρχές που της προσφέρουν παγκόσμια αναγνώριση. Οταν πέφτει κάποιος χαμηλά είναι που παύει να μοιάζει με αυτό που ήταν. Μπορεί να συμβεί σε άλλους πέραν του Ατλαντικού» του απάντησε χθες ο γάλλος πρόεδρος χωρίς να τον κατονομάσει.