Σοβαρό πλήγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μελλοντικές ταμειακές ροές και τα κέρδη της Facebook εάν η εταιρεία χάσει τη μάχη που έχει αρχίσει απέναντι στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές (IRS). H IRS έχει ξεκινήσει διαδικασία για την επιβολή φόρου από 3 έως 5 δισ. δολάρια, με αφορμή τη δημιουργία θυγατρικής από τη Facebook στην Ιρλανδία το 2010. Στη θυγατρική αυτή μεταφέρεται μεγάλο μέρος των τεράστιων κερδών της Facebook επειδή στην Ιρλανδία είναι χαμηλότεροι οι φορολογικοί συντελεστές. Επίσης εκεί έχουν μεταφερεθεί και άλλα στοιχεία ενεργητικού. Η Facebook προσφεύγει τώρα για την υπόθεση στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια.

H IRS ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια να αναγκάσει την εταιρεία να παραδώσει σημαντικά εσωτερικά έγγραφα που αφορούν την αξία στοιχείων ενεργητικού που έχει μεταφέρει η Facebook στη θυγατρική της στην Ιρλανδία, τη Facebook Ireland Holdings. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν όλες τις δραστηριότητες της Facebook έξω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. H IRS πιστεύει μεταξύ άλλων ότι η λογιστική εταιρεία της Facebook, η Ernst & Young, υποτίμησε την αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης επειδή εκτίμησε χωριστά από άλλα περιουσιακά στοιχεία την αξία της διαδικτυακής της πλατφόρμας, όπως αναφέρουν τα έγγραφα του δικαστηρίου. H IRS έχει ζητήσει μέχρι τώρα επτά φορές από τη Facebook να παρουσιάσει τα σχετικά εσωτερικά έγγραφα αλλά η εταιρεία δεν το έχει κάνει. H IRS ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες το 2013.

Εκπρόσωπος της Facebook ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ακολουθεί αυστηρά τη νομοθεσία σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο η εταιρεία αναφέρει ότι εάν καταδικαστεί, ο ισολογισμός της αναμένεται να υποστεί πλήγμα.

© Bloomberg News