Η καθιστική ζωή κοστίζει ετησίως στην παγκόσμια οικονομία 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια (60,8 εκατομμύρια ευρώ) σε ιατρικές δαπάνες και χαμένη παραγωγικότητα, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Αυτό οφείλεται στη συσχέτισή της με σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Ευτυχώς, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα, μπορεί να περιορίσει το κίνδυνο πρόωρου θανάτου που συνοδεύει την ακινησία σε μία καρέκλα επί 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα.

Αυτού του είδους η ακινησία υπολογίζεται ότι κοστίζει 5 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο – μόλις 1 εκατομμύριο λιγότερες απ’ ό,τι το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η διεθνής ομάδα επιστημόνων που πραγματοποίησε τη νέα ανάλυση και η οποία τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «ελάχιστη πρόοδος» στην αντιμετώπιση «της πανδημίας της καθιστικής ζωής».

Ο δρ Ουλφ Έκελουντ, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας & Υγείας στη Νορβηγική Σχολή Αθλητικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, είπε ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα πιθανώς δεν είναι επαρκείς, αλλά ακόμα κι έτσι περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων δεν τις τηρεί.

«Δεν χρειάζεται να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο. Ας φροντίσει όμως να περπατάει με γρήγορο βήμα ή να κάνει ποδήλατο με μέτρια ταχύτητα τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα», συνέστησε.

Όπως είπε, όσοι εργάζονται καθιστοί επί οκτώ ώρες την ημέρα αλλά τις υπόλοιπες ώρες είναι πολύ δραστήριοι, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους οι οποίοι κάθονται λιγότερο στη δουλειά αλλά είναι και λιγότεροι δραστήριοι.

Αυτό υποδηλώνει ότι η καθημερινή άσκηση είναι σημαντική, ανεξάρτητα από τις ώρες που περνά κανείς καθισμένος σε μία καρέκλα.

Για ευνόητους λόγους τον μέγιστο κίνδυνο πρόωρου θανάτου διατρέχουν όσοι κάθονται πολλές ώρες και δεν γυμνάζονται καθόλου, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο ίδιο τεύχος του «Lancet».