Οι γυναίκες που αποκτούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία έμμηνο ρύση και μπαίνουν αργά στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα 90 τους χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη υπολογίζει κατά πόσον η χρονική συγκυρία των αναπαραγωγικών γεγονότων επηρεάζει τη μακροζωία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλάντιν Σαντγιάμπ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Όπως γράφουν ο δρ Σαντγιάμπ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Menopause»,την οποία εκδίδει η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS), εξέτασαν στοιχεία από 16.251 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924.

Το 55% των εθελοντριών τους (ή 8.892 γυναίκες) έφθασαν ή ξεπέρασαν τα 90 τους χρόνια.

Όσες ήταν τουλάχιστον 12 χρόνων όταν είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση, είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να γιορτάσουν τα 90α τους γενέθλια, σε σύγκρισημε όσες είχαν νωρίτερα εμμηναρχή.

Αντίστοιχα, όσες ήταν 50 ετών ή μεγαλύτερες όταν μπήκαν στην κλιμακτήριο, είχαν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90 τους χρόνια, συγκρινόμενες με τις γυναίκες οι οποίες είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 τους χρόνια.

Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν η εμμηνόπαυση ήταν φυσική ή προκλητή (δηλαδή είχε προκληθεί χειρουργικά για ιατρικούς λόγους).

Οι γυναίκες, τέλος, που είχαν έμμηνο ρύση επί περισσότερο από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν 90 ετών, σε σχέση με όσες είχαν έμμηνο ρύση επί 33 χρόνια ή λιγότερο.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιον ακριβώς λόγο συσχετίζεται η μακροζωία με την έναρξη, την διάρκεια και την παύση της εμμήνου ρύσεως, αλλά πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.