Μια οργισμένη επιστολή στέλνουν στον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τέξας, Γκρέγκορι Λ. Φένβες, διαπρεπείς έλληνες καθηγητές σε σπουδαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Η επιστολή τους, που έχει θέμα «την ανάρμοστη συμπεριφορά του καθηγητή Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ» κατά τη διατύπωσή τους, αναφέρεται στις μαρτυρίες του Γκαλμπρέιθ που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».

Ως γνωστόν, στο βιβλίο αυτό ο αμερικανός καθηγητής, που ήταν στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του οικονομικού επιτελείου της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, κάνει λόγο για ένα Σχέδιο Β, σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών –το οποίο, αν αληθεύει, προέβλεπε κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλαγή νομίσματος και ανάθεση στον στρατό της δημόσιας τάξης. Οι καθηγητές που επικρίνουν αυτούς τους σχεδιασμούς αναφέρονται στον ρόλο του στρατού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και θεωρούν ότι το σχέδιο που περιγράφει ο Γκαλμπρέιθ είναι ένα οικονομικό και στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, θα υπονόμευε τη δημοκρατία και την κοινωνική τάξη.

Ανάμεσα στους καθηγητές που υπογράφουν είναι και ορισμένοι που δραστηριοποιήθηκαν, ή δραστηριοποιούνται ακόμα, στην προσπάθεια αναβάθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου: ο πρώην (Δημήτρης Μπερτσιμάς) και ο νυν πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γιώργος Τσώκος), ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Amedeo Odoni) και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σταύρος Θωμαδάκης). Μεταξύ των άλλων υπογράφουν ο Μιχαήλ Μπλέτσας και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος (ΜΙΤ), ο Μίκαελ Καραμάνης και ο Χρήστος Κασσάνδρας (Πανεπιστήμιο της Βοστώνης), ο Χρήστος Γεωργάκης και η Αννα Χάρντμαν (Ταφτς).

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τέξας οφείλει να απαντήσει. Η πανεπιστημιακή ζωή δεν μοιάζει με την πολιτική ζωή της χώρας, όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός μπορεί ακόμα να δοξάζεται κρυπτόμενος – αποφεύγοντας, δηλαδή, να δώσει τις οφειλόμενες απαντήσεις.