Πλήγμα έχουν δεχτεί οι μεγάλες πετρελαϊκές από την υποχώρηση τιμών του πετρελαίου και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Η Exxon Mobil και η Royal Dutch Shell ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα χαμηλότερα κέρδη τριμήνου από το 1999 και το 2005. Η Chevron παρουσίασε ζημιές για τρίτο συνεχές τρίμηνο που είναι το χειρότερο σερί των τελευταίων 27 ετών, ενώ η BP κατέγραψε τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους διύλισης των τελευταίων έξι ετών.

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά απογοητεύσεων για τα στελέχη του κλάδου, που ακόμη περιμένουν να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι η Chevron ανακοίνωσε ζημιές 1,47% δισ. δολάρια ύστερα από διαγραφές 2,8 δισ. δολ. Αυτό το διάστημα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τα περιθώρια κέρδους από τα διυλισμένα προϊόντα δείχνουν ότι δεν θα ανακάμψουν εύκολα, λέει ο Μπράιαν Γιάνγκμπεργκ που είναι αναλυτής της Edward Jones & Co.

Οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα η αμόλυβδη θα εξακολουθούν να υφίστανται ισχυρές πτωτικές πιέσεις, όπως εκτιμά η ΒΡ. Παρότι η άνοδος τιμών του Brent προσέφερε μερικές ελπίδες στις πετρελαϊκές αρχές του έτους, αλλά στη συνέχεια οι τιμές ακολούθησαν ξανά πτωτική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate έχουν υποχωρήσει στα 41,60 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονται στα 43,50 δολάρια το βαρέλι.

Αν αναλογιστεί κανείς την πτώση αυτή στις τιμές σε συνδυασμό με την πτώση και στο φυσικό αέριο μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές δύσκολα θα ανακάμψουν άμεσα όσο αποδοτικές και να είναι οι λειτουργίες τους.

© Bloomberg News