Θετικά ήταν τα τεστ κοπώσεως για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα τεστ που διενήργησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είχαν επαρκή κεφάλαια κατά τη διάρκεια μιας πιθανής κρίσης.

«Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για τις μεγαλύτερες τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Deutsche Bank και της Unicredit», ανέφερε ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. «Ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει για τη Monte Paschi που χρειάζεται επειγόντως τη λήψη μέτρων για να αναπληρώσει τα κεφάλαιά της». Η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους. Η Monte dei Paschi di Siena ήταν η μόνη από τις 51 τράπεζες που ελέγχθηκαν από τις ευρωπαϊκές Αρχές η οποία θα έβλεπε τα κεφάλαιά της να μηδενίζονται σε περίπτωση μεγάλης κρίσης. Η τράπεζα, η οποία από το 2009 μέχρι σήμερα έχει διασωθεί δύο φορές από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει μετοχές έως 5 δισ. ευρώ εάν μπορέσει να διαθέσει στην αγορά χαρτοφυλάκιο με κόκκινα δάνεια. Η Monte Paschi και η Allied Irish Banks ήταν οι μόνες που έπεσαν κάτω από το κεφαλαιακό όριο που έθεσαν οι εποπτικές Αρχές. Ακολούθησαν η Barclays, η Deutsche Bank και η UniCredit που μόλις ξεπέρασαν το όριο αυτό και παραμένουν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Οι ανησυχίες για το πόσο ανθεκτικές είναι οι τράπεζες και ιδιαίτερα στην Ιταλία έχουν οδηγήσει φέτος σε σημαντική πτώση τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600.

Τα τεστ κοπώσεως δίνουν στις ευρωπαϊκές τραπεζικές Αρχές μια κοινή βάση για να μετρήσουν την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε αντίξοες συνθήκες. Από τα τεστ που διενεργήθηκαν στις 51 τράπεζες στην πρώτη θέση βρέθηκε η ιταλική Intesa Sanpaolo, η δεύτερη ισχυρότερη τράπεζα στη χώρα. Το πιο αντίξοο σενάριο στο οποίο εξετάστηκαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί περιλάμβανε σοκ στην ανάπτυξη και βουτιά στις τιμές των ακινήτων. Αναλυτές πάντως αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του τεστ επειδή δεν περιελάμβανε μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια δανεισμού σαν αυτά που ισχύουν σήμερα. Επίσης δεν ελήφθη υπόψη το Brexit. © Bloomberg News