Φυγή κεφαλαίων από πελάτες που βρίσκονται σε αναδυόμενες οικονομίες προβλέπει η UBS Group, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο συνάπτονται όλο και περισσότερες συμφωνίες για την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, οι καθαρές εκροές κεφαλαίων από πελάτες αναδυόμενων αγορών ανήλθαν σε 2,3 δισ. ελβετικά φράγκα (2,4 δισ. δολάρια), με τις περισσότερες να προέρχονται από τη Λατινική Αμερική.

Οι εκροές από αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται, την ώρα που αρχίζει να μειώνεται η διασυνοριακή φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της τράπεζας επί οικονομικών θεμάτων Κιρτ Γκάρντνερ.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει προγράμματα φορολογικής αμνηστίας με αντάλλαγμα την καταβολή μικρότερων προστίμων και την αποφυγή διώξεων για τους παραβάτες. Ολα αυτά έχουν σαν στόχο την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων με την καταβολή μικρότερων προστίμων και μειωμένων άλλων ποινών.

Καταλυτικό ρόλο για τις κινήσεις αυτές έχουν διαδραματίσει οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελβετία με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες για την ανταλλαγή στοιχείων πελατών τραπεζών, καταργώντας ουσιαστικά το τραπεζικό απόρρητο. Από το 2017 η κυβέρνηση της Ελβετίας θα αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία από τις τράπεζές της για να τα στείλει σε άλλες φορολογικές Αρχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής τέτοιων στοιχείων. Τα πρώτα τέτοια στοιχεία αναμένεται ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε κρατικό επίπεδο από το 2018. Το 2009 η UBS πλήρωσε στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ 780 εκατ. δολάρια για να αποφύγει διώξεις και να μην κατηγορηθεί ότι είχε βοηθήσει Αμερικανούς να γλιτώσουν φόρους.

Η UBS Group είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός διαχείρισης πλούτου στον κόσμο.

© Bloomberg News

Στο παιχνίδι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων καταθέσεων μπαίνουν και άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και το Μεξικό που θέλουν να δώσουν κίνητρα σε πλούσιους να πληρώσουν φόρους για αδήλωτα κεφάλαια. Ολες οι κυβερνήσεις θέλουν να κάνουν όσους έχουν κρυμμένες καταθέσεις στο εξωτερικό να τις μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους.