Ζαλίζει ο λογαριασμός των παράνομων αλκοολούχων ποτών και κρασιού που διακινούνται στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς η παραγωγή παραποιημένων οινοπνευματωδών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ – EUIPO) η οποία δείχνει ότι το 4,4% των νόμιμων πωλήσεων οινοπνευματωδών και το 2,3% των νόμιμων πωλήσεων οίνου χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της διακίνησης παράνομων και παραποιημένων προϊόντων.

Μόνο στην Ελλάδα τα λαθραία και παραποιημένα αλκοολούχα αντιπροσωπεύουν το 10,7% της συνολικής αγοράς αφαιρώντας από τα ταμεία των επιχειρήσεων περί τα 26 εκατ. τον χρόνο ενώ το παράνομο διακινούμενο κρασί καλύπτει το 6,2% αφαιρώντας από τις επιχειρήσεις 21 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται σημαντικά εάν συνυπολογιστούν και τα έσοδα που χάνει το δημόσιο από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ –το Ελληνικό Δημόσιο έχει απώλειες κάθε χρόνο 300 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο ποτών και αλκοόλης και από παράνομες αποστάξεις.

ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΕΣΟΔΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), μόνο το 2014 εκτιμάται από την αγορά ότι διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες, με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να ανέρχονται σε 130 εκατ. ετησίως. Επιπλέον, 24 εκατ. λίτρα χύμα τσίπουρου διημέρων διέφυγαν τη φορολόγηση προκαλώντας ετήσιες απώλειες εσόδων περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, από το 2009 έως και σήμερα εξαιτίας της κατάστασης αυτής η ελληνική οικονομία έχει απολέσει 1,28 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας από τα αλκοολούχα ποτά και περίπου 27.000 θέσεις εργασίας ενώ η αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση ειδικών φόρων για ορισμένες κατηγορίες αποτελούν κίνητρο για μεγέθυνση του φαινομένου.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η έρευνα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία το ύψος των εσόδων που χάνονται από τους δύο αυτούς τομείς μεταφράζεται σε 4.800 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν άμεσα σε όλους τους τομείς οινοπνευματωδών και οίνου στην ΕΕ.

Οταν λαμβάνονται υπόψη οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της παραποίησης/απομίμησης κρασιών και οινοπνευματωδών στην αγορά, 18.500 πρόσθετες θέσεις εργασίας χάνονται στην οικονομία της ΕΕ, από τις οποίες οι 8.600 είναι στον τομέα της γεωργίας και 1.300 στη βιομηχανία τροφίμων. Η συνολική απώλεια κρατικών εσόδων στην ΕΕ των 28 ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης και απομίμησης στον κλάδο των αλκοολούχων και των ποτών –από την άποψη των οικιακών φόρων εισοδήματος, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης –υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Οπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς Αντόνιο Καμπίνο, «ο τομέας των οινοπνευματωδών και του κρασιού αποτελείται στη συντριπτική πλειονότητα στην ΕΕ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μέσο όρο 10 εργαζομένους ανά επιχείρηση. Αυτή η έρευνα εμφανίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε αυτή τη βιομηχανία, καθώς και τις συνέπειες για την οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της. Τα ευρήματά μας έχουν στόχο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της παραποίησης και αντιγραφής σε αυτόν τον καίριας σημασίας οικονομικό τομέα».

ΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΕ. Οπως προκύπτει από την έρευνα, τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν χώρες που παραδοσιακά έχουν ανεπτυγμένο τομέα παραγωγής αλκοολούχων και κρασιών. Για παράδειγμα στη Γαλλία η βιομηχανία οινοπνευματωδών και κρασιών χάνει περίπου 136 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις κάθε έτος λόγω της αντιγραφής και 100 εκατ. σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω των παραποιημένων οίνων και οινοπνευματωδών. Αντίστοιχα στην Ιταλία οι τομείς παραγωγής των οινοπνευματωδών ποτών και του κρασιού, αν υπολογιστούν μαζί, παρουσιάζουν απώλεια 162 εκατ. ετησίως, που αντιστοιχεί στο 2,7% της συνολικής αγοράς. Επίσης 18 εκατ. ευρώ χάνονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης που δεν καταβλήθηκαν. Στην Ισπανία σύμφωνα με τη μελέτη εκτιμάται ότι 263 εκατ. ευρώ χάνονται ετησίως λόγω της παραποίησης/απομίμησης και το δημόσιο έχει απώλεια 90 εκατ. σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Οσο για το Ηνωμένο Βασίλειο τα απολεσθέντα έσοδα ετησίως από πωλήσεις στο κρασί και τα οινοπνευματώδη εκτιμώνται στα 87 εκατ. ευρώ (25 εκατ. για τα οινοπνευματώδη και 62 εκατ. για το κρασί). Ακόμη από παραποιημένα κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά χάνονται περίπου 197 εκατ. σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.