Εφετείο του Παρισιού αποφάνθηκε ότι ο Ζαν Λικ Μπεσόν «δανείστηκε» ουσιώδη στοιχεία από ταινία του Τζον Κάρπεντερ. Με άλλα λόγια, ο γάλλος σκηνοθέτης καταδικάστηκε για αντιγραφή –ή αλλιώς για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας –και πρέπει να καταβάλει στον αμερικανό μετρ του τρόμου 450.000 ευρώ.

Ο σκηνοθέτης των έργων «Νικίτα» και «Πέμπτο στοιχείο» είχε αρνηθεί ότι η ταινία «Lockout» (2012), στην οποία έγραψε το σενάριο και έκανε την παραγωγή, είναι αντιγραφή του καλτ φουτουριστικού θρίλερ «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» που είχε κάνει ο Κάρπεντερ το 1981. Οπως είχαν υποστηρίξει οι δικηγόροι του, και η ταινία του Κάρπεντερ δανειζόταν στοιχεία από παλαιότερες, όπως το «Mad Max» ή το γουέστερν «Ρίο Μπράβο».

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ. Στην ταινία του Κάρπεντερ ο Κερτ Ράσελ υποδύεται έναν κακοποιό σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η Νέα Υόρκη είναι μια τεράστια φυλακή, ο οποίος αναλαμβάνει να σώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ύστερα από τη συντριβή του αεροπλάνου του στην περιοχή. Στο «Lockout», πάλι σε ένα δυστοπικό μέλλον, ένας κατάδικος που υποδύεται ο Γκάι Πιρς αναλαμβάνει να σώσει την κόρη του προέδρου των ΗΠΑ από έναν διαστημικό σταθμό-φυλακή.

Η δικαστική Αρχή του Παρισιού διαπίστωσε ότι ο Μπεσόν για το «Lockout» του «δανείστηκε σε μεγάλη έκταση ουσιώδη στοιχεία» από το φιλμ του Κάρπεντερ, αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα BFMTV. Ενώ το εξειδικευμένο περιοδικό για το σινεμά «Box Office» είχε γράψει για το επίμαχο φιλμ ότι πρόκειται για «μια στυλάτη, πλην ξεδιάντροπη ξεπατικωτούρα της ταινίας “Απόδραση από τη Νέα Υόρκη” και του σίκουελ “Απόδραση από το Λος Αντζελες” του Τζον Κάρπεντερ». Η ιστοσελίδα Mantatory συμπλήρωνε –με δόση ειρωνείας –ότι πρόκειται για «ένα αόρατο ριμέικ». Αρχικώς ο Κάρπεντερ με την αγωγή για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας διεκδικούσε 2,4 εκατ. δολάρια και πρωτόδικα είχε επιβληθεί στον γάλλο σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του αποζημίωση 85.000 ευρώ. Ποσό που πενταπλασιάστηκε μετά την έφεση και την απόρριψή της.