Χθες το πρωί, μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών μπήκε για να βανδαλίσει τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ανήκουστο; Στο όνομα ποιας ιδεολογίας, άραγε, δικαιούνται οποιοιδήποτε να εισέρχονται σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και να διακόπτουν τη λειτουργία; Αν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για οτιδήποτε, έχουν τρόπο και δημοσιότητα να το κάνουν. Τι δουλειά έχουν σε χώρους που, εφόσον διατυμπανίζουν την αθεΐα τους, δεν τους αφορούν; Αν όντως δεν τους αφορά η λατρεία, μια τέτοια πράξη είναι χουλιγκανισμός. Αν τους αφορά, αρνητικά, είναι βιαιοπραγία στο όνομα μιας ιδεολογίας όχι αντιεξουσιαστικής, αλλά αυταρχικής.

Η ιδεολογία αυτή κέρδισε έδαφος στη Μεταπολίτευση, στο όνομα της χειραφέτησης. Τα δικαιώματα των αενάως διαμαρτυρομένων, σήμερα, τα διεκδίκησε και τα κέρδισε βαθμιαία η Αριστερά. Λένε συχνά ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του ότι εκπροσωπούν το καινούργιο. Αυταπατώνται (εδώ, στην κυριολεξία). Είναι παλιοί όσο και το υπόλοιπο παλιό σύστημα. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό συμμετέχουν στο κράτος, μέρος της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας είναι δικοί τους άνθρωποι, ενώ η μεγαλύτερη συμβολή της Αριστεράς σην αποδιάρθρωση οφείλεται στη διεκδίκηση της ανομίας. Οι καταλήψεις για τον Νόμο 815, στην πρώτη μεγάλη φοιτητική διεκδίκηση επί υπουργίας Γεωργίου Ράλλη, όπου κύριο σύνθημα του κινήματος ήταν «Οχι στην εντατικοποίηση», ήταν το μοντέλο. Σιγά σιγά κερδήθηκαν φέουδα και εξασφαλίστηκε η ατιμωρησία –ενώ η κατάληψη ως «μέσο πάλης» γενικεύθηκε, από τα πανεπιστήμια, στους δρόμους, στα υπουργεία, σε κρατικές, σε ιδιωτικές περιουσίες. Τώρα και στις εκκλησίες.

Κατά καιρούς, και οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές διαμαρτύρονται διότι βεβηλώνονται θρησκευτικά μνημεία αλλοθρήσκων –στην Ελλάδα, ιδίως συναγωγές, μνημεία και νεκροταφεία –από νοσταλγούς του ναζισμού. Αν μπορούν ας μας πουν ποιες είναι οι διαφορές των πράξεων των μεν από τις δε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατασταλτική αντίληψη όταν η Αστυνομία προσήγαγε καταληψίες όχι στο ΑΠΘ, αλλά σε ιδιωτικούς χώρους. Συνεχίζει να είναι «αλληλέγγυος» των αντιεξουσιαστών και όταν εισβάλλουν στις εκκλησίες;