Χθες το πρωί, περίπου είκοσι πέντε άτομα επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων της συμπρωτεύουσας. Πώς; Εισβάλλοντας στον ιερό ναό του Γρηγορίου Παλαμά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και προκαλώντας έτσι, εκτός από τις διαμαρτυρίες όσων παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα τη θεία λειτουργία, και τα πυρά σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Μπορεί ο μητροπολίτης Ανθιμος, ο οποίος βρισκόταν σε άμβωνα άλλης εκκλησίας το πρωί της Κυριακής, να σχολίασε ελαφρώς αποσβολωμένος πως «τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα», ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι όμως πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με μια σκληρή δήλωση κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στην «παρατεταμένη ανοχή και την ιδεολογική – κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών». Σύμφωνα με τη Συγγρού, το χθεσινό περιστατικό αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα. Και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής στην ανομία εις βάρος της προστασίας των πολιτών».

Κι αν ήταν αναμενόμενο από τη συντηρητική παράταξη να ενοχληθεί με την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος, εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Σεβαστουπόλεως στο συμβάν. Επειδή, όπως τονίζει στην εισαγωγή της η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, «οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκαν ποτέ τα ατομικά δικαιώματα». Οι του Ποταμιού κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «μέσα σ’ έναν διεστραμμένο “διεθνισμό” και μια νεφελώδη “αλληλεγγύη” εξέθρεψαν αυταρχικές και βίαιες αντιλήψεις και συμπεριφορές» και την καλούν «να προστατεύσει όλους τους χώρους στους οποίους πολίτες ασκούν το δικαίωμά τους στη θρησκευτική ελευθερία αφού πρώτα καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την επίθεση στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πάλι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε μια πιο ειρωνική τοποθέτηση. «Δεν είχα άδικο τελικά όταν την 28η Οκτωβρίου του 2010 στον Πειραιά, όταν ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι διέλυσαν την παρέλαση, είχα δηλώσει: “O επόμενος στόχος αυτών των ανθρώπων θα είναι ο Επιτάφιος”. Λίγη ντροπή και λίγη αυτοσυγκράτηση είναι απαραίτητες, διότι η ελευθερία πάνω από όλα προϋποθέτει ευθύνη» δήλωσε.