Με ένα δελτίο Τύπου με το μπλε λογότυπο του Δήμου Αθηναίων, ανακοινώθηκε χθες πως σήμερα το μεσημέρι στη μία ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί στο δημαρχιακό μέγαρο της πρωτεύουσας τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που δεν γράφει το εν λόγω δελτίο, ούτε εκείνο που εξέδωσε η Συγγρού, είναι πως η συνάντηση ζητήθηκε από τον Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης που εδώ και κάποιους μήνες έχει ξεκινήσει καμπάνια με έμφαση στα προβλήματα καθημερινότητας –«στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών» είναι η κωδική ονομασία της στο νεοδημοκρατικό επιτελείο –θέλει να συζητήσει με τον Γιώργο Καμίνη για θέματα ασφάλειας αλλά και κάποια γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την πόλη της Αθήνας. Πρώτο θέμα στην ατζέντα του, πάντως, θα είναι οι καταλήψεις.

Το ραντεβού των δύο ανδρών εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η ΝΔ, σύμφωνα με την οποία προβάλλοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινό επίπεδο οι πολίτες αναδεικνύει και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Και φυσικά συμβάλλει στην οικοδόμηση του ηγετικού και λαϊκού προφίλ του αρχηγού της. Ωστόσο, από τη Συγγρού σπεύδουν να επισημάνουν ότι το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη είναι γνήσιο και η συνάντηση με τον δήμαρχο δεν γίνεται μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει, λένε, να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης τόσο των «δυσλειτουργιών» όσο και της «συνεργασίας του δήμου με την κυβέρνηση».

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ. Παρ’ όλα αυτά, τη δεδομένη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη συνάντηση δεν εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς της Συγγρού αλλά και εκείνους του δημάρχου Αθηναίων. Οπως λένε άνθρωποι κοντά στον Γιώργο Καμίνη, ο δήμαρχος σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές με πολιτικούς αρχηγούς. Αλλωστε, έχει συναντηθεί ήδη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε και τον Δημήτρη Κουτσούμπα στον Περισσό, ενώ κατά καιρούς βλέπει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Υπάρχει στην ατζέντα του Καμίνη μια τριλογία, όπως λένε συνεργάτες του, ζητημάτων –οι καταλήψεις κτιρίων, τα ναρκωτικά και τα Εξάρχεια –στα οποία προσπαθεί να προωθήσει σειρά λύσεων για την υλοποίηση των οποίων φρονεί ότι χρειάζεται η εγρήγορση του πολιτικού συστήματος.

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Για παράδειγμα, ο Καμίνης επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για την ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί τόσο η χρήση δημοσίως όσο και ο θάνατος από ναρκωτικά δημοσίως, που είναι δύο από τα μεγάλα προβλήματα των δρόμων της Αθήνας. Βέβαια, ως προς το εν λόγω θέμα, όπως παραδέχονται οικείοι του, «ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ που ακούει αυτές τις προτάσεις πιο θετικά, δεν το προχωράει».