Της αμύνης τα παιδιά. Κάπως έτσι (πρέπει να) αντικατοπτρίζεται το δόγμα των ελληνικών ομάδων. Με δεδομένο ότι δεν ξεχειλίζουμε από ταλέντο σε ό,τι αφορά το επιθετικό κομμάτι και οι ικανοί κυνηγοί αναζητούνται με το φανάρι, καλό είναι να βρίσκουμε αξιόπιστους μπακ και να θωρακίζουμε τα νώτα μας. Το ενδιαφέρον στο εγχώριο ποδόσφαιρο είναι πως την τακτική αυτή ακολουθούσε επίμονα ο Ολυμπιακός, αλλά τα τελευταία χρόνια την ξέχασε. Με αποτέλεσμα, η δική του δύναμη στην άμυνα να ξεθωριάζει και η οπισθοφυλακή να χαρακτηρίζεται ως όπλο του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Τι εννοούμε; Ο Ολυμπιακός πορεύεται με ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να έχουν την ετικέτα «κλάση». Ο μεν Σιόβας φαντάζει απίστευτα επιρρεπής σε τραυματισμούς, οι δε Μποτία – Ντα Κόστα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, με όλα τα συνακόλουθα που σημαίνει αυτό. Αντίθετα, ΠΑΟ και ΑΕΚ με μια τους κίνηση πήραν κεφάλι: ο Παναθηναϊκός έφερε τον Μολέδο, έναν Βραζιλιάνο με καλό βιογραφικό που θέλει να αναγεννηθεί μέσω της πράσινης φανέλας –και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι του Τριφυλλιού ποντάρουν και στον Ιβανόφ, έτερο αλλοδαπό στόπερ που προσθέτει εμπειρία. Οσον αφορά την ΑΕΚ, με την έλευση του Τσιγκρίνσκι κατάφερε να δώσει οντότητα σε μια αμυντική γραμμή με ορατά προβλήματα και παράλληλα φαίνεται ότι μπορεί να εξελίξει τους Κολοβέτσιο ή Λαμπρόπουλο. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι συγκρίσεις και οι παραλληλισμοί. Στα Σπάτα ομολογούν πως από την εποχή του Μπρούνο Αλβες είχαν να δουν τόσο καλό μπακ, στη Λεωφόρο θυμήθηκαν τον Χένρικσεν και στο Λιμάνι αναπολούν τον αξεπέραστο Μέλμπεργκ ή ακόμη ακόμη και τον Μανωλά. Ιδιον του λαού μας είναι να βιαζόμαστε και να μην έχουμε υπομονή. Αλλά το σίγουρο είναι πως ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν βελτιωθεί στο αμυντικό κομμάτι. Για τα υπόλοιπα ας περιμένουμε.

Μεταγραφές

Ας δούμε και άλλη μία παράμετρο ενόψει των μεταγραφικών κινήσεων των ισχυρών. Ολοι έχουν κατά νου να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης και μετά θα προχωρήσουν στο παρασύνθημα, που πάει να πει ότι θα δώσουν έμφαση σε νέες αναζητήσεις. Ο Ολυμπιακός, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα κοιτάξει να μπαλώσει τρύπες ή να κάνει ριζικές αλλαγές σε θέσεις – κλειδιά, ο ΠΑΟ αναμένει μια πινελιά και ο ΠΑΟΚ στοχεύει σε έναν επιθετικό γιατί προφανώς αυτό θέλει ο Ιβιτς από τον Ιβάν. Για πρώτη φορά τα ματς της εβδομάδας που αρχίζει είναι τόσο κρίσιμα σε όλα τα επίπεδα.

Τουρκία

Σε «ελέγχους ασφαλείας» θα υποβληθούν τα μέλη των συνδέσμων της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Γι’ αυτό τον λόγο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, στο πλαίσιο έρευνας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως ελέχθη, η ομοσπονδία μοιράζεται πληροφορίες με όλους τους κρατικούς θεσμούς για τους υπαλλήλους της.