Ποιος κάνει κουμάντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Καλό θα ήταν, πριν απαντήσετε, να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο. Οι λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων που ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν το μεγάλο αθλητικό ραντεβού της χρονιάς στο Ρίο θα έχουν βεβαίως διαπιστώσει πως πολλοί τελικοί, κυρίως δημοφιλών αγωνισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διεξαχθούν ακόμα και σε μεταμεσονύχτιες ώρες, τοπική ώρα.

Το ανορθόδοξο αγωνιστικό ωρολόγιο πρόγραμμα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο NBC, το οποίο δαπάνησε 1,3 δισ. δολάρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αγώνων του Ρίο.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που το πρόγραμμα ευνοεί τις υψηλές τηλεθεάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ανατολική Ακτή βρίσκεται μία ώρα πίσω από το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ετσι, τελικοί αγωνισμάτων όπως τα 100 μέτρα ανδρών και γυναικών στον στίβο θα διεξαχθούν περίπου στις 10.30 το βράδυ, ενώ πολλοί τελικοί της κολύμβησης είναι προγραμματισμένοι ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ. Την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε έντονες διαβουλεύσεις με τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές προκειμένου να αλλάξει το πρωτόκολλο της παρέλασης των αποστολών στην τελετή έναρξης ώστε να αυξήσει την τηλεθέασή του.

Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη χώρα που εισέρχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι η Ελλάδα, στην οποία γεννήθηκαν οι Αγώνες, και την παρέλαση κλείνει η διοργανώτρια χώρα. Οι υπόλοιπες παρελαύνουν σύμφωνα με το αλφάβητο της γλώσσας της διοργανώτριας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση το πορτογαλικό.

Το NBC ωστόσο προσπάθησε να αλλάξει το πρωτόκολλο και να χρησιμοποιηθεί το αγγλικό αλφάβητο ώστε η αμερικανική αποστολή με τους 555 αθλητές να παρελάσει προς το τέλος, διατηρώντας ώς τότε υψηλή την τηλεθέαση.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το NBC ανέφερε πως υπήρξαν «οι συνηθισμένες συζητήσεις με τους εμπορικούς εταίρους και τη ΔΟΕ σχετικά με ό,τι έχει σχέση για την όσο καλύτερη κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων για το τηλεοπτικό κοινό των ΗΠΑ».

Στελέχη του σταθμού φοβούνται πως θα υπάρξει πτώση της τηλεθέασης μετά την παρέλαση της αμερικανικής αποστολής, η οποία βρίσκεται στην 64η θέση ανάμεσα σε 207 χώρες, οι ΗΠΑ αναφέρονται ως Estados Unidos.

Αντίθετα, με το αγγλικό αλφάβητο, οι ΗΠΑ αναφέρονται ως USA και θα πήγαιναν προς το τέλος της παρέλασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τηλεθέαση του NBC.

Στην τελευταία του συνέντευξη, ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης Λεονάρντο Καετάνο άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στη σειρά που θα παρελάσουν οι χώρες, οι οποίες, κατά τον ίδιο, «θα ξαφνιάσουν».

Σε σχέση πάντως με τους Ευρωπαίους που έχουν τέσσερις έως επτά ώρες διαφορά με το Ρίο, το NBC έχει κερδίσει τη μάχη της τηλεθέασης.

ΡΕΚΟΡ. Η μικρή διαφορά της ώρας που έχει το Ρίο με την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ (+1 οι Βραζιλιάνοι) και η κατάλληλη «ρύθμιση» του προγράμματος των τελικών των αγωνισμάτων είχαν ως αποτέλεσμα το NBC να πουλήσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου τηλεοπτικό χρόνο αξίας ενός δισ. δολαρίων, μια επίδοση που σημειώθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι στους προηγούμενους αγώνες στο Λονδίνο.

Ουδείς βέβαια ασχολήθηκε με τις ανάγκες των πραγματικών πρωταγωνιστών των Αγώνων, τους αθλητές, παρά τις ενστάσεις που κατέθεσαν για το ωρολόγιο πρόγραμμα. Από τις διεθνείς ομοσπονδίες που διαμαρτυρήθηκαν πιο έντονα ήταν αυτή της κολύμβησης. «Την τελευταία λέξη όμως την έχει η ΔΟΕ» λέει ο διευθυντής της FINA Κορνέλ Μαρσουλέσκου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι αθλητές, αν προστεθούν οι χρόνοι των συνεντεύξεων και των αντιντόπινγκ τεστ, θα επιστρέφουν στο Ολυμπιακό Χωριό για φαγητό τα ξημερώματα. Κάποιοι κολυμβητές θα έχουν ελάχιστο χρόνο να ξεκουραστούν καθώς τα προκριματικά των επόμενων ημερών είναι προγραμματισμένα για το πρωί.

Το μπιτς βόλεϊ είναι επίσης ένα από τα αθλήματα που έχει πέσει θύμα του NBC στο κυνήγι της τηλεθέασης. Το αμερικανικό δίκτυο έχει ζητήσει οι αγώνες των συμπατριωτών τους αλλά και των Καναδών να γίνονται αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα πολλές αναμετρήσεις να τελειώνουν μετά τη μία τα ξημερώματα!

Κύρια πηγή εσόδων της ΔΟΕ

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο το NBC που επηρεάζει το πρόγραμμα μεγάλων διοργανώσεων. Πρόκειται για συνήθη πρακτική που ακολουθείται και στα Μουντιάλ, καθώς τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν βασική πηγή εσόδων των αθλητικών οργανισμών. Στην περίπτωση της ΔΟΕ, για παράδειγμα, αποτελούν το 47% του συνόλου των εσόδων της.