Το Λονδίνο το 2012 έδωσε μεγάλη μάχη ώστε να μην αποκαλυφθεί το σενάριο της τελετής έναρξης, το οποίο τελικά διέρρευσε μέσω του απεσταλμένου των «ΝΕΩΝ» Γιάννη Λαμπίρη και θεωρήθηκε παγκόσμια αποκλειστικότητα.

Οι Βραζιλιάνοι μοιάζει να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να διατηρήσουν μυστικό το σενάριο της τελετής του Μαρακανά και καθημερινά αποκαλύπτουν νέα στοιχεία. Η τελευταία αποκάλυψη του τελετάρχη Λεονάρντο Καετάνο είναι η παρουσία της διάσημης βρετανίδας ηθοποιού Τζούντι Ντεντς και της επίσης σταρ του βραζιλιάνικου θεάτρου Φερνάντα Μοντενέγκρο που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να απαγγείλουν ποίημα.

Η ιστορία της Βραζιλίας και η φυλετική επιμειξία Ινδιάνων, Αφρικανών, Ευρωπαίων, Ασιατών, Αράβων και Εβραίων, από την οποία συντέθηκε το κράμα των Βραζιλιάνων, θα αποτελέσουν το βασικό σενάριο της τελετής.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Βραζιλίας δεν θα παρουσιαστούν ωστόσο με χρονολογική σειρά.

«Δεν θα εισέρχονται οι Ινδιάνοι, θα φεύγουν οι Ινδιάνοι, θα έρχονται οι ευρωπαίοι μετανάστες και θα φεύγουν για να έρχονται οι Αφρικανοί. Θα τα δείξουμε όλα αυτά με δυναμικό και μοντέρνο τρόπο. Θα είναι μια επανερμηνεία της Βραζιλίας» τονίζει ο Καετάνο.

Η τελετή θα χωριστεί σε τρεις ενότητες. «Πρώτα απ’ όλα θα δείξουμε τους Βραζιλιάνους και τον βραζιλιάνικο τρόπο που υποδέχονται τον κόσμο. Στη δεύτερη ενότητα θα είναι ο “Κήπος”. Η Βραζιλία έχει το περισσότερο πράσινο στον κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα των Βραζιλιάνων να κάνουν πολλά με λίγα».

Ο Καετάνο ήθελε να αποφύγει τα κλισέ που χαρακτηρίζουν τους Βραζιλιάνους, αλλά σύμφωνα με τον Τύπο δεν θα λείψουν οι γυναικείες παρουσίες που θα χορεύουν σάμπα φορώντας ελάχιστα ρούχα.

Αν και οι διοργανωτές δεν το παραδέχονται, η τελετή έναρξης έχει πέσει θύμα των περικοπών που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Αποτέλεσμα, η δαπάνη να είναι μικρότερη από τις τελετές έναρξης στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012, με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές να κάνουν από παντού περικοπές.