Μπροστά σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα μέλη της Παλαιστίνης που βρίσκονται στο Ρίο. Τέσσερις ημέρες πριν την τελετή έναρξης οι 6 παλαιστίνιοι αθλητές δεν έχουν φόρμες για να παρελάσουν ούτε αθλητικό υλικό για να συμμετάσχουν στα αγωνίσματά τους.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τα ρούχα με τα οποία θα προμήθευε τους Παλαιστινίους η κινεζική εταιρία Peak κόλλησαν στα τελωνεία του Ισραήλ, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της αποστολής Γκάιντα Αμπουζαζαγιάντ.

Οι παλαιστίνιοι αθλητές και προπονητές αφίχθηκαν στο Ρίο έχοντας μόνο από ένα τι-σερτ και μία επίσημη μπλούζα, τα οποία πλένουν περιοδικά ώστε να φορούν πάντα ρούχα με τα διακριτικά της χώρας τους όταν κυκλοφορούν στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Στείλαμε μία επιστολή στη ΔΟΕ αναφέροντας την κατάσταση για να δούμε αν μπορεί να μας βοηθήσει. Ρωτήσαμε την Οργανωτική Επιτροπή αν η Peak μπορεί να στείλει τα ρούχα απευθείας στη Βραζιλία αλλά μας είπαν πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Ψάχνουμε να βρούμε ρούχα για να αγοράσουμε και να τους τοποθετήσουμε τη σημαία της Παλαιστίνης. Δεν έχουμε ρούχα ούτε για την τελετή έναρξης», λέει ο Γκάιντα.

Η κατάσταση ενοχλεί ιδιαίτερα τον κολυμβητή Αχμέντ Γκεμπρέλ ο οποίος θα αγωνιστεί στα 200 μέτρα ελεύθερο στους Αγώνες του Ρίο. «Εγώ ως κολυμβητής το μόνο που θα έπρεπε να σκέφτομαι είναι η προπόνηση. Αλλά τώρα με απασχολεί πού θα αγοράσω ρούχα γιατί δεν έχω τίποτα. Είναι περίπλοκη η κατάσταση», λέει.

Βραχνάς το εμπάργκο. Παρά τα προβλήματά τους, οι Παλαιστίνιοι δεν χάνουν το κουράγιο τους. Και μόνο το γεγονός ότι βρίσκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες γι’ αυτούς είναι τεράστια επιτυχία αν αναλογιστούμε την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας τους και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τους περιορισμούς και το εμπάργκο του Ισραήλ. Για παράδειγμα, για να ταξιδέψουν πρέπει να πάνε στην Ιορδανία γιατί δεν υπάρχει αεροδρόμιο στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ τους απαγορεύει να ταξιδέψουν από το έδαφός του. «Συχνά όταν οι αθλητές και οι προπονητές φτάνουν στα σύνορα τούς απαγορεύεται η διέλευση και τους στέλνουν πίσω χωρίς λόγο», λέει ο επικεφαλής της αποστολής.

Φυσικά ούτε λόγος για αθλητικές υποδομές. «Οι αθλητές του στίβου προπονούνται και δίνουν αγώνες πάνω σε άσφαλτο. Δεν έχουμε επίσης πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων», εξηγεί ο Γκάιντα.

Το βουνό των προβλημάτων αναγκάζει αθλητές όπως τον Γκεμπρέλ και τον τζουντόκα Σιμόν Γιακούμο να προπονούνται μόνιμα στο εξωτερικό, ο πρώτος στην Ισπανία και ο δεύτερος στη Γερμανία.

«Παρά τα τόσα προβλήματα είμαστε περήφανοι και πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ στο Ρίο». πρόσθεσε ο αρχηγός της αποστολής.