Η Μόσχα ασφαλώς διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση. Αν όμως έχουν βάση τα όσα καταλογίζουν στους ρώσους χάκερ οι αμερικανικές υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες και από χθες και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία είπε στο Fox ότι αυτοί που χακάρισαν το κόμμα της είναι Ρώσοι, τότε το ερώτημα είναι ένα: ποιος είναι ο στόχος του Κρεμλίνου; Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει απλώς μια επίδειξη δύναμης; Ή αυτό που θέλει είναι να δει τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;  

O ίδιος ο Τραμπ δεν έχει κρύψει τα φιλορωσικά του συναισθήματα, ενώ πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά συμφέροντα που τον συνδέουν με τη Ρωσία. Κι έπειτα είναι οι άνθρωποι του υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών: ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας Πολ Μάναφορτ είχε συνεργαστεί επί μακρόν με τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάικλ Φλιν γνωρίζεται προσωπικά με τον Πούτιν, ενώ ένας άλλος σύμβουλός του, ο Κάρτερ Πέιτζ, έχει πολύ στενές σχέσεις με την Gazprom, τον ρωσικό κολοσσό ενέργειας.

Τέλος είναι και οι δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ. Κι όχι μόνο το «αστείο» με το οποίο κάλεσε τη Ρωσία να υποκλέψει και άλλα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον. Αλλά και η σοβαρή διαβεβαίωσή του ότι ως πρόεδρος δεν θα ενεργοποιούσε τον νατοϊκό όρο αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στις βαλτικές χώρες. Από την προσοχή των παρατηρητικών δεν διέλαθε επίσης το γεγονός ότι εξαφανίστηκε από την προγραμματική του πλατφόρμα στο Διαδίκτυο η υπόσχεση πως θα προμήθευε με «φονικά αμυντικά όπλα» την Ουκρανία, προκειμένου να υπερασπιστεί η χώρα τον εαυτό της.

«Αγκάθι» η ενημέρωση. Το αρχικό ερώτημα επομένως προεκτείνεται: Μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «άνθρωπος της Μαντζουρίας», το πιόνι που ελέγχει το Κρεμλίνο για να πατήσει πόδι στον Λευκό Οίκο; Η υπόθεση είναι ασφαλώς τραβηγμένη. Στα ανώτατα κλιμάκια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πάντως, υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να ενημερώνεται ο Τραμπ για θέματα ασφαλείας όπως είθισται να γίνεται με τους υποψήφιους προέδρους από το 1952. Η διαδικασία που είχε εγκαινιάσει ο Χάρι Τρούμαν εκείνη τη χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται για εκθέσεις και αναφορές γενικού περιεχομένου, ενώ ο νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου θα λαμβάνει, μέχρι να ορκιστεί, το ίδιο πακέτο διαβαθμισμένων πληροφοριών που λαμβάνει και ο εν ενεργεία πρόεδρος.

Η ιδέα πάντως να είναι ο Τραμπ αυτό το πρόσωπο δεν αρέσει και πολύ στη CIA. Υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA ξεκαθάρισε μάλιστα στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»» ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα briefing της υπηρεσίας του με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών: «Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια και φέρεται ανεύθυνα όταν του γνωστοποιείς κάποια» δήλωσε ανώνυμα στην εφημερίδα. Στο ίδιο μήκος πνεύματος κινούνται και μέλη του Κογκρέσου – κάποια ζήτησαν να εξαιρεθεί ο Τραμπ από την ενημέρωση. «Εάν δεν μπορούν να τον εξαιρέσουν, ας του δίνουν τουλάχιστον ψεύτικες πληροφορίες» πρότεινε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».