«Ο Πούτιν προσπαθεί να εκλέξει τον Τραμπ πρόεδρο. Πιστεύει ότι αυτό είναι το δικό του συμφέρον και της Ρωσίας. Ξέρει ότι στο περιβάλλον του Τραμπ υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν δουλειές με τη Ρωσία και θεωρεί ότι ο ίδιος ο Τραμπ είναι πολύ πιο χειραγωγήσιμος σε σχέση με τη Χίλαρι». Την άποψη αυτή καταθέτει στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Βίνσεντ Κανιστράτο, άνθρωπος με μακρά θητεία τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSC) όσο και στη CIA. Ο Κανιστράτο επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο μετέρχεται αυτές τις μεθόδους για να παρέμβει στις εκλογές σε χώρες του ΝΑΤΟ. «Ο στόχος είναι να υιοθετήσει ο επόμενος πρόεδρος φιλορωσική πολιτική. Από αυτήν την άποψη, η “επιχείρηση Τραμπ” δεν προκαλεί έκπληξη» προσθέτει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει, έχει επιχειρήσει πολλές φορές να προσεγγίσει προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θέλει να μπει στη ρωσική αγορά ακινήτων, ίσως και στη ρωσική αγορά ενέργειας. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας Πολ Μάναφορτ – και όχι μόνο αυτός – έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα» σημειώνει. Ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Κανιστράτο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει εκούσια τα σχέδια του Πούτιν.

Μπορεί όμως να το κάνει και ακούσια. «Ο Πούτιν μπορεί να χειραγωγήσει τον Τραμπ για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν είναι πολιτικά καταρτισμένος. Ο άλλος είναι ότι μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα γεροντικής άνοιας, ασθένεια από την οποία είχε προσβληθεί ο πατέρας του. Στους Ρεπουμπλικανούς υπάρχει κάποια ανησυχία ως προς αυτό».

Επομένως; «Θα ήταν μεγάλο λάθος να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν διαθέτει πολιτικό σχέδιο, δεν καταλαβαίνει κανείς ποιες είναι οι προτεραιότητές του, παίζει με τους φόβους και τις φοβίες των Αμερικανών. Παριστάνει τον σκληρό, χτυπάει τις γροθιές του, υπόσχεται νόμο και τάξη. Αλλά με αυτόν πρόεδρο, η Αμερική θα έκανε ένα άλμα στο κενό».