Δεν έχει προλάβει ακόμη να καθαρογραφεί το πρακτικό και να πάρει υπουργική υπογραφή και ήδη έχουν φτάσει οι πρώτες ενστάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2017. Το πράσινο φως για να εγκατασταθεί για επτά μήνες το ελληνικό περίπτερο μέσα στους Κήπους της μεγαλύτερης εικαστικής διοργάνωσης πήρε από την ειδική πενταμελή επιτροπή που έχει οριστεί από το υπουργείο ο εικαστικός κινηματογραφιστής Γιώργος Δρίβας με επίτροπο τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κριτικό κινηματογράφου Ορέστη Ανδρεαδάκη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια εγκατάσταση που θα σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα και την έννοια του ασύλου. Την παραγωγή του δε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει ένα από τα δύο κρατικά μουσεία σύγχρονης τέχνης, με επικρατέστερο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η πρόταση που ξεχώρισε μεταξύ των 30 που είχαν κατατεθεί ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις, δεδομένου ότι σύμφωνα με όσους διαφωνούν αντιβαίνει στην αρχική πρόσκληση του ΥΠΠΟ προς «επιμελητές, ιστορικούς, κριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες ή αντίστροφα», καθώς θεωρούν ότι ο Ορέστης Ανδρεαδάκης δεν έχει τη δέουσα εμπειρία ως επιμελητής εκθέσεων για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μια κορυφαία διοργάνωση.

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. Διαφορετική ωστόσο φαίνεται να είναι η προσέγγιση της επιτροπής, καθώς μέλη της εκτιμούν ότι επειδή φέτος η πρόσκληση έδινε τη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων και σε καλλιτέχνες, εκείνοι είχαν το δικαίωμα να προτείνουν ως συνεργάτη τους – εθνικό επίτροπο πρόσωπο της επιλογής τους. Και τονίζουν ότι για τη θετική γνωμοδότηση δεν κρίθηκαν μόνο τα πρόσωπα, αλλά και η κάθε πρόταση ως σύνολο, επισημαίνοντας δε πως ο Ορέστης Ανδρεαδάκης διαθέτει πιο περιορισμένη μεν σε σχέση με άλλους εμπειρία ως επιμελητής, αλλά στο βιογραφικό του καταγράφεται σχετική δραστηριότητα σχετικά με εικαστικά – κινηματογραφικά events. Ο κύβος, όπως φαίνεται, θα ριφθεί –για πρώτη φορά τόσο νωρίς –μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και ο Αριστείδης Μπαλτάς θα έχει υπογράψει και άρα επισφραγίσει τη συμμετοχή Δρίβα – Ανδρεαδάκη στην Μπιενάλε.