«Ερχονται κι άλλα μεγάλα έργα» είναι το νέο μότο της κυβέρνησης που επιλέγει να συνεχίσει τον επικοινωνιακό πόλεμο με την αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνοντας στα θέματα της καθημερινότητας.

Το Μαξίμου έχει πεισμώσει με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, πρωτίστως όμως με τη δική του επικοινωνιακή αδράνεια που επέτρεψε για μερικές ώρες να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου –και όχι μόνο –διαστρεβλωτικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Πάρο.

Τώρα η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει στην αντεπίθεση και επιστρατεύοντας λέξεις όπως «φίδια», «δράκοι», «οπερέτα» και «μονταζιέρες» προσπαθεί να επιτεθεί κατά της Νέας Δημοκρατίας για τη λάσπη που εξαπέλυσε με το «μεγάλο αφήγημα» της εξόρμησης 54 κυβερνητικών στελεχών για χλιδάτες διακοπές στο νησί.

Εγκαίνια στα Τρίκαλα

Παράλληλα προϊδεάζει την αντιπολίτευση ότι θα υποστεί κι άλλες επικοινωνιακές και πολιτικές ήττες καθώς έπονται εγκαίνια σημαντικών έργων, όπως για παράδειγμα μεγάλων οδικών αξόνων που ολοκληρώνονται αφού πλέον έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων κατοχυρώθηκε ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα, ακόμη και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη βρέθηκε στα Τρίκαλα για τα εγκαίνια έργου τοπικής σημασίας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βρίσκεται παντού και να συσπειρώνει γύρω της τις κοινωνίες της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για λίγες ώρες στην Πάρο αναφέρθηκε συνολικά στη νησιωτική πολιτική -είχαν προηγηθεί δύο ευρείες κυβερνητικές συσκέψεις –και μάλιστα στους τρόπους εξισορρόπησης της κατάστασης μετά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

«Οσο η κυβέρνηση προωθεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα, ας προετοιμάζονται παραλλήλως οι σεναριογράφοι, οι μονταζιέρες και διάφορα θηρία της κίτρινης δημοσιογραφίας και της πολιτικής επικοινωνίας για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις λάσπης. Ξέρουμε ότι αν προσπαθήσουν μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ευφάνταστοι και διασκεδαστικοί» σχολίαζαν πηγές γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ραντεβού με τον Προκαθήμενο

Εκ των πραγμάτων, βεβαίως, και ενώ έχει μπει ο Αύγουστος, το Μαξίμου κατεβάζει ταχύτητες καθώς έχουν εξαντληθεί και οι θεματικές ενότητες που ήθελε να αναδείξει η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού για να αποδράσει από τη φθορά της αξιολόγησης. Θεωρητικώς η κυβέρνηση αναμένει το κλείσιμο της Βουλής για να ολοκληρωθεί και το νομοθετικό έργο και να αποδράσει για λίγες ημέρες διακοπών.

Εκκρεμεί ένα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Δηλαδή, η πρόταση για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, με διατήρηση της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει και από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας να ανοίξει ο δρόμος για εξαντλητικό διάλογο χωρίς ωστόσο να θίγεται το δικαίωμα καθενός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολίασε χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, ότι ένα πρώτο βήμα προς τη διάκριση των ρόλων Πολιτείας – Εκκλησίας θα μπορούσε να ήταν η κατάργηση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο.

Ταξίδι στη Σόφια

Εκ παραλλήλου οι νεκρές ημέρες του Αυγούστου προσφέρονται για εξωτερική πολιτική. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στη Σόφια συνοδευόμενος από οκτώ μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις ανάγκες της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πως έχει εκτιμήσει τη συνολική στάση της γειτονικής χώρας στο Προσφυγικό καθώς δεν μας προκάλεσε πρόσθετα εμπόδια. Μάλιστα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου πόλου απέναντι στις χώρες του Βίσενγκραντ.

Μετά τις διακοπές θα πραγματοποιηθεί ταξίδι του πρωθυπουργού και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας.