Ρόλο «τροχονόμου» φαίνεται να έχουν αναλάβει οι γιατροί του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης, καθώς το ίδρυμα μπορεί να δέχεται ασθενείς αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα βαριά –κυρίως χειρουργικά –περιστατικά με αποτέλεσμα τις συνεχείς αεροδιακομιδές προς την Κρήτη.

Μόνο τα ξημερώματα του Σαββάτου οργανώθηκε «γέφυρα ζωής» για τέσσερις ασθενείς (ανάμεσά τους άνδρας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και γυναίκα με θλαστικά τραύματα), οι οποίοι νοσηλεύονταν στο νέο νοσοκομείο Θήρας, αλλά οι θεράποντες ιατροί έκριναν αναγκαία την άμεση μεταφορά τους σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ετσι, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε τους τέσσερις ασθενείς από τη Σαντορίνη και τους μετέφερε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εκεί ανέμεναν τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τους στο Βενιζέλειο.

Η… αιμορραγία από την έλλειψη προσωπικού στο νέο νοσοκομείο Θήρας είχε διαγνωσθεί μόλις λίγα 24ωρα μετά τα εγκαίνια, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 18 Ιουλίου –επίσημη πρεμιέρα λειτουργίας του –συνολικά πέντε έγκυοι παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Επιπλέον, στη λίστα των αεροδιακομιδών έχουν προστεθεί ακόμη δύο περιστατικά που έχρηζαν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η εκκίνηση του Plan B την περασμένη εβδομάδα που αφορά αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλες μονάδες υγείας της χώρας προς τη Σαντορίνη, καταδεικνύει το πρόβλημα των κενών που προκαλεί αρρυθμίες στο νέο νοσοκομείο.

Βολές κατά ριπάς

Παράλληλα, οι αντιδράσεις για τα μπαλώματα που επιχειρούν οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους ήταν άμεσες τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικό, το οποίο παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματόδησης έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση… μετάγγισης του νοσοκομείου Θήρας.

Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «δεν είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με όρους και νομικό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας, να ενισχύεται με γιατρούς και νοσηλευτές, που αποσπώνται με υπουργικές αποφάσεις από το πολύπαθο Αττικό Νοσοκομείο με τα ατέλειωτα ράντζα…». «Η διαδικασία αυτή είναι απαράδεκτη και… επικίνδυνη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρά ταύτα, η γενική κατακραυγή για τις αρρυθμίες του νέου νοσοκομείου Θήρας μεταφράζεται από το Μαξίμου ως «επικοινωνιακός πόλεμος που εξαντλεί τα όρια της γραφικότητας». Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «επιθέσεις λάσπης» και «ιστορίες με φίδια», σημειώνοντας ότι οι εντεινόμενες επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να «προωθήσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα τέτοιου είδους».